Alexander Dobrindt a informat că Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania KBA va efectua teste pentru a verifica informaţiile prezentate de producătorii auto referitoare la testele derulate.
Va exista un pachet cuprinzător de măsuri pentru a înăspri procesul de aprobare, inclusiv "o prezentare a detaliată către KBA a softului cu care sunt echipate motoarele", a explicat ministrul Transporturilor, confirmând astfel un raport al publicaţiei germane Bild am Sonntag.
În prezent, testarea nivelului emisiilor vehiculelor este realizată de companii independente. Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania poate realiza verificări, dar comisiile independente testează nivelul performanţelor vehiculelor.
În Statele Unite, testele sunt realizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului EPA. În septembrie, EPA a acuzat VW că a instalat softul care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale.
Vineri, preşedintele VW, Hans Dieter Poetsch, a afirmat că un grup restrâns de ingineri ai grupului Volkswagen a început din 2015 să lucreze la softul care manipula standardele referitoare la poluare, după ce nu au reuşit să găsească soluţii tehnice pentru a îndeplini reglementările de mediu din SUA.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că în perioada 2005 – 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial – dintre care 500.000 în SUA – cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Până acum, grupul auto a confirmat că numai în SUA a manipulat rezultatele privind poluarea cu oxid de azot, în condiţiile în care testele din America de Nord sunt mai riguroase decât cele din Europa.
Preşedintele Hans Dieter Poetsch a explicat că, în 2005, inginerii nu au reuşit să găsească soluţii tehnice privind emisiile de oxid de azot din SUA care să se încadreze în bugetul companiei şi au venit cu acel soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Ulterior, când a devenit disponibilă o soluţie tehnică, aceasta nu a fost utilizată, susţine Poetsch.
"Nu vorbim de o unică greşeală, ci de un întreg lanţ de erori care nu a fost întrerupt nici un moment", a afirmat oficialul VW. Acesta nu a precizat dacă modelele VW comercializate înainte de 2009 au manipulat testele din SUA. Grupul german a vândut unele modele diesel pe piaţa americană în perioada 2005 – 2006, dar a suspendat vânzările în 2007 şi 2008 după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a introdus standarde de poluare mai stricte.
Poetsch a confirmat că VW a suspendat nouă directori pentru posibila implicare în scandalul emisiilor.
Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, iar VW a pierdut peste 20 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial – dintre care 2,8 milioane în Germania – cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Rechemarea tuturor celor 11 milioane de vehicule va fi printre cele mai mari din istorie, similară cu cea efectuată de Toyota în perioada 2009-2010, când a rechemat peste zece milioane de vehicule din cauza unor probleme la acceleraţie.
Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania. AGERPRES