Guvernul german are de gând să reducă cheltuielile bugetare cu 10 miliarde de euro pe an până în 2016, pentru a da un exemplu şi celorlaltor state din zona euro şi a respecta prevederile constituţionale referitoare la deficitul bugetar, informează un articol publicat luni în Financial Times. Citând surse din interiorul guvernului, FT susţine că aceste reduceri ar putea fi atinse atât prin majorarea taxelor cât şi prin reducerea cheltuielilor, în pofida promisiunilor anterioare
Guvernul german are de gând să reducă cheltuielile bugetare cu 10 miliarde de euro pe an până în 2016, pentru a da un exemplu şi celorlaltor state din zona euro şi a respecta prevederile constituţionale referitoare la deficitul bugetar, informează un articol publicat luni în Financial Times.
Citând surse din interiorul guvernului, FT susţine că aceste reduceri ar putea fi atinse atât prin majorarea taxelor cât şi prin reducerea cheltuielilor, în pofida promisiunilor anterioare ale coaliţiei guvernamentale de a pune reducerile de taxe în centrul programului de guvernare. Publicaţia mai susţine că guvernul de la Berlin va viza în principal reducerea subvenţiilor acordate landurilor precum şi eliminarea scutirilor de taxe şi a alocaţiilor.
Într-un interviu acordat duminică pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a apreciat că reducerea alocaţiilor pentru şomeri dar şi a alocaţiilor sociale ar putea fi adoptate pentru realizarea de economii. Însă propunerile lui Wolfgang Schäuble au fost criticate de opoziţia social-democrată, liderul SPD, Sigmar Gabriel, venind cu propunerea majorării taxelor pentru bancherii şi speculatorii care au provocat criza.
Planul de economii al guvernului german vizează reducerea deficitului bugetar de la peste cinci procente din Produsul Intern Brut la trei procente din PIB, limita prevăzută în Pactul de stabilitate, până în 2013. În plus, graţie acestui plan vor putea fi respectate prevederile din Constituţia Germaniei, care cer reducerea deficitului structural la 0,35 procente din PIB până în 2016.
Cancelarul german, Angela Merkel, a convocat o reuniune a liderilor coaliţiei guvernamentale peste două săptămâni, ocazie cu care vor fi discutate principiile generale ale măsurilor de austeritate ce vor fi incluse în bugetul pe 2011.
SURSA: Agerpres