Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a anunţat miercuri că, până în anul 2020, va repatria la sediul său din Frankfurt aur în valoare de 27 de miliarde de euro de la depozitele sale de la Banca Franţei din Paris şi de la Rezerva Federală din New York, informează Financial Times.
Bundesbank a precizat că operaţiunea (care ar urma să fie unul din cele mai mari transporturi de aur din istorie) va presupune toate cele 374 tone de aur stocate de Banca Centrală a Germaniei la Paris şi 300 din cele 1.500 de tone de aur stocate la New York.
În luna octombrie a anului trecut, Bundesbank a fost supusă criticilor după ce auditorii federali au pus sub semnul întrebării gradul de control exercitat de Banca centrală a Germaniei asupra rezervelor sale de aur, care la nivel mondial se clasează pe locul al doilea după cele ale SUA.
"A existat o dezbatere publică, însă am luat singuri această decizie", a declarat Carl-Ludwig Thiele, membru în boardul Bundesbank. "A fost o decizie independentă", a adăugat Thiele. Acesta a precizat că decizia instituţiei de a repatria tot aurul păstrat la Paris reflectă faptul că Franţa şi Germania au o monedă comună astfel încât nu mai este nevoie să fie stocat aur la Paris pentru a fi schimbat în valută. În schimb, există în continuare motive pentru a stoca o parte din rezervele de aur la New York, precum şi cele 445 de tone de aur stocate la Londra.
Carl-Ludwig Thiele nu a dorit să spună cât va consta transportul aurului şi nici cum va fi mutat, precizând doar că este vorba de o procedură care se va derula "pas cu pas" şi va începe în acest an. "Desigur, există unele riscuri cu transportul, ceea ce înseamnă că vor fi unele costuri cu asigurările", a spus Thiele.
În prezent, aproximativ 30% din rezervele de aur ale Germaniei (270.000 de lingouri în valoare de aproximativ 177 miliarde de dolari) sunt păstrate în ţară la sediul de la Frankfurt al Bundesbank. La finalizarea transferului, Germania va deţine jumătate din rezervele sale de aur pe teritoriul naţional şi jumătate peste hotare.
Germania nu a avut rezerve de aur după cel de al Doilea Război Mondial, dar a început să acumuleze aur în 1951, iar aceste rezerve au fost păstrate peste hotare de teama unei posibile invazii sovietice.
Sursa: Agerpres