„Nu ştiu exact care va fi volumul la care vor ajunge aceste cheltuieli, dar Germania şi le va asuma”, a declarat Olaf Scholz în cadrul unei conferințe de presă la Berlin.

Polonia va cere Uniunii Europene rambursarea costurilor tancurilor

Pe de altă parte, Polonia, care s-a declarat gata să furnizeze Ucrainei stocul său propriu de tancuri Leopard 2, a anunțat că va cere Uniunii Europene să îi ramburseze costul acestora și speră că Bruxelles-ul va da „dovadă de bunăvoinţă”, potrivit unei declarații a premierului polonez Mateusz Morawiecki.

Germania a ezitat mult înainte de a anunța că va oferi Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 și totodată va permite și celorlalte state care dețin astfel de tancuri să facă același lucru. Până acum, doar Varșovia a cerut Berlinului autorizație de reexport, însă Norvegia, Olanda și Spania au anunțat că intenționează să trimită tancurile către armata ucraineană.

Vrașovia nu a menționat care va fi numărul de tancuri pe care îl vor trimite Kievului, însă un consilier prezidențial polonez a spus că ar fi vorba despre o companie de tancuri, iar o astfel de unitate are, în cadrul armatei poloneze, între 10 și 14 tancuri. În total, armata poloneză dispune de 247 de tancuri Leopard.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, acum 11 luni, Polonia a furnizat Ucrainei 240 de tancuri T-72 de fabricație sovietică. În ciuda faptului că Ucraina va primi un număr relativ mic de tancuri Leopard și că primele urmează să ajungă în țară abia peste trei luni, acestea „au caracteristici ideale pentru confruntarea cu tancurile ruseşti”, conform explicațiilor unui general polonez, relatează EFE, citată de Agerpres.

Germania urmează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina

Asupra Berlinului s-a pus multă presiune să aprobe transferul de tancuri Leopard 2 către Ucraina, mai ales din partea Kievului, Washingtonului și Londrei, dar și din partea propriilor parteneri de coaliție, în special Verzii conduşi de şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

Condiția impusă de Germania era ca și SUA să trimită tancuri M1 Abrams. Washingtonul refuzase din cauza unor complicații logistice de mentenanță. Marea Britanie a promis, la rândul său, 14 tancuri Challenger 2, iar Franța un număr încă necunoscut de tancuri uşoare AMX-10.

Polonia, Norvegia, Olanda şi Spania vor trimite, de asemenea, tancuri Leopard 2. Înaintea izbucnirii războiului, Ucraina dispunea de 900 de tancuri de fabricație sovietică.