Ministrul Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că lansatoare de rachete și vehicule blindate vor constitui următoarea livrare de arme a Germaniei către Ucraina.
Germania va trimite lansatoare de rachete și vehicule blindate în Ucraina
Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunțat joi că Germania va trimite încă două lansatoare multiple de rachete, precum și 50 de transportoare blindate pentru trupe în Ucraina.
În plus, Germania va trimite aproximativ 200 de rachete pentru lansatoare. Ucraina a cerut recent Germaniei să își mărească livrările de arme, în urma unei contraofensive de succes împotriva ocupației rusești.
„Am decis să livrăm încă două lansatoare multiple de rachete MARS II, inclusiv 200 de rachete, Ucrainei”, a declarat Lambrecht la o conferință a Bundeswehr. „Pe lângă acestea, vom trimite 50 de transportoare blindate pentru trupe Dingo în Ucraina”, a adăugat ea.
De asemenea, ministrul apărării a declarat că instruirea operatorilor ucraineni cu privire la lansatoarele MARS II ar trebui să înceapă în septembrie.
Grecia va trimite în curând 40 de vehicule de luptă a infanteriei – vehicule de luptă a infanteriei (IFV) BMP-1 de fabricație sovietică – în Ucraina, în urma încheierii unui acord prin care Grecia va primi 40 de IFV-uri germane Marder – la rândul său, a declarat Lambrecht.
Germania continuă să nu satisfacă cererile ucrainenilor
Germania a fost criticată în repetate rânduri de Ucraina pentru că a tras de timp în ceea ce privește livrările de arme. Aceștia au cerut tancuri Leopard și transportoare blindate de trupe Marder.
După ezitările inițiale ale guvernului german de a trimite arme în Ucraina din cauza faptului că aceasta era o zonă de război activ, Germania a furnizat armatei ucrainene echipamente, muniție și tancuri antiaeriene.
De asemenea, s-a angajat să trimită arme în valoare de peste 500 de milioane de euro în 2023 pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă.
Dar presiunea asupra Germaniei a crescut pe măsură ce contraofensiva surprinzătoare a Ucrainei a dus la recâștigarea unor mari suprafețe de teren de la forțele rusești.
Berlinul insistă în continuare să trimită toate proviziile de arme în coordonare cu aliații săi apropiați. Lambrecht și-a apărat anterior ministerul de acuzațiile că nu a reușit să furnizeze armele necesare Ucrainei, spunând că prima sa datorie este să se asigure că Bundeswehr-ul german este suficient de bine echipat pentru a apăra țara.
Ea a susținut, de asemenea, că coordonarea livrărilor de tancuri de fabricație sovietică din țările din Europa de Est ar permite o desfășurare mult mai rapidă decât tancurile germane de ultimă generație Leopard II, care necesită săptămâni de pregătire.
Social-democrații germani par reticenți
În timp ce voci din partea celor doi parteneri minori din coaliția guvernamentală – Verzii și FDP, favorabil mediului de afaceri – au cerut livrarea de arme grele către Ucraina, social-democrații conduși de cancelarul Olaf Scholz par reticenți.
Deși au fost invocate multe scuze, unii cred că motivul principal este acela de a evita imaginea neplăcută a unor tancuri germane care se confruntă cu tancuri rusești, așa cum s-a întâmplat ultima dată în timpul invaziei naziste a Uniunii Sovietice, scrie DW.