Guvernul a închiriat FSRU pentru a contribui la asigurarea securității energetice și la diversificarea aprovizionării Germaniei, sprijinind în același timp tranziția țării către energia regenerabilă.

Excelsior are o capacitate de livrare de 5 mld. mc/an

Contractul a fost semnat pe 25 octombrie la Berlin, la sediul Ministerului Federal German al Economiei și Protecției Climei (BMWK).

În conformitate cu termenii acordului, FSRU Excelsior va fi închiriată în primul trimestru al anului 2023 și va fi lansată în portul Wilhelmshaven.

Excelsior, care are o capacitate de stocare a GNL de 138.000 mc și o capacitate de livrare de 5 mld. mc/an, va intra în doc uscat la sfârșitul anului 2022 pentru întreținere programată înainte de lansarea sa în Germania.

„Lansarea FSRU Excelsior în Germania demonstrează angajamentul nostru de a consolida securitatea energetică într-o perioadă în care sursele tradiționale de energie s-au dovedit a fi nesigure”, a declarat Steven Kobos, președinte și Director General al Excelerate, citat de Offshore Energy.

Acordul urmează anunțului recent privind planurile consorțiului format din Tree Energy Solutions, E.ON și Engie

„FSRU-urile au capacitatea de a oferi acces flexibil la o mai mare diversificare a surselor de aprovizionare și pot servi ca și sprijin complementar pentru extinderea rapidă a proiectelor de energie verde. Aceste beneficii sunt în concordanță cu obiectivele declarate ale Grupului de lucru SUA-UE privind securitatea energetică.”

Acordul urmează anunțului recent potrivit căruia un consorțiu format din Tree Energy Solutions (TES), E.ON și Engie va dezvolta și implementa în comun al cincilea terminal de import FSRU din Germania, utilizând o navă Excelerate.

FSRU va accelera dezvoltarea terminalului de hidrogen verde al TES de la Wilhelmshaven.