Guvernul de la Berlin vrea să vină în sprijinul producătorilor germani de lapte, afectaţi de scăderea preţurilor, iar partidul din care face parte şi cancelarul Angela Merkel lasă să se înţeleagă că va fi vorba de un sprijin public de peste 200 de milioane de euro, informează AFP.
"Guvernul lucrează intens la instrumentele care să poată conduce la o relaxare a situaţiei de pe piaţă", a explicat într-un interviu publicat în presa regională ministrul german al Agriculturii, conservatorul Christian Schmidt, fără a preciza despre ce instrumente este vorba. Christian Schmidt a precizat că va convoca un "summit al laptelui" care va aduce laolaltă producătorii de lapte, procesatorii de lactate şi distribuitorii.
Sute de producători sunt ameninţaţi cu falimentul în condiţiile în care, din cauza unei oferte net superioare cererii în întreaga Europă, preţul laptelui este în scădere. Multe lanţuri de magazine din Germania au scăzut preţul la raft până la 46 de eurocenţi litrul, un nivel la care producătorii susţin că nu pot să funcţioneze în mod rentabil.
"Este important să ajungem la o împărţire corectă a poverii pe întreg lanţul de creare a valorii", a mai spus ministrul german al Agriculturii, subliniind că în acest moment doar fermierii plătesc oalele sparte în timp ce procesatorii şi firmele de distribuţie continuă să câştige.
Dacă ministrul german al Agriculturii s-a limitat la consideraţii de ordin general cu privire la necesitatea susţinerii fermierilor, unii membri ai partidului său au venit cu propuneri mai concrete.
Într-un articol publicat joi în cotidianul Bild, deputata Gitta Connemann, vorbind în numele grupului parlamentar conservator din Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, a evocat posibilitatea acordării unor subvenţii de 80 de milioane de euro pentru fermieri, precum şi garanţii publice în valoare de 150 de milioane de euro pentru producătorii care vor fi constrânşi să contracteze noi credite, precum şi relaxări fiscale suplimentare.
O combinaţie de factori, inclusiv abolirea cotelor de producţie la lapte, modificarea dietei, încetinirea cererii chineze şi embargoul introdus de Rusia au dus la scăderea preţurilor la carnea de porc şi lapte. Planul de urgenţă în valoare de 500 de milioane de euro, anunţat în luna septembrie a anului trecut, nu a fost suficient pentru a-i ajuta pe agricultorii europeni.
SURSA: Agerpres