O informație de ultim moment provoacă îngrijorare în toată Europa. În foarte scurt timp, una dintre cele mai mari forțe economice ale bătrânului continent s-ar putea afla în fața unei situații radicale. Milioane de oameni ar urma să fie afectați.
Vestea momentului care trimite o undă de șoc în toată Europa. Germania riscă se confrunte cu o criză de electricitate. Acest lucru s-ar putea produce în contextul planului Guvernului condus de Olaf Scholz, care reducerea consumului de gaze şi asigurarea încălzirii prin sisteme electrice.
Ministrul Economiei de la Berlin, Robert Habeck, a semnalat în mai multe rânduri că Germania va trece de la sistemele de încălzire cu gaze şi petrol la aparate electrice. În acest moment nu există statistici oficiale ale Guvernului de la Berlin. Cu toate acestea, cifrele din industria de profil, mai precis un studiu elaborat de rețeaua Hornbach, arată că, în primul semestru din 2022, numărul sistemelor electrice de încălzire s-a dublat. Iar, din iulie, cererea pentru astfel de aparate s-a amplificat.
„Dacă lucrurile merg în această direcţie, până la sfârşitul lunii vom înregistra o creştere cu 500% comparativ cu luna iulie a anului trecut”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Avertismentul experților privind situația din Germania
Experţii în energie privesc cu îngrijorare actuala situaţie. Ei au susținut că, dacă aparatele de încălzire vor fi pornite de milioane de oameni mai ales atunci când este frig, atunci acest lucru ar putea genera riscuri pentru reţelele de electricitate
„Dacă aparatele de încălzire pe bază de electricitate vor fi pornite de milioane de oameni în serile friguroase de iarnă, acest lucru ar putea genera riscuri pentru reţelele de electricitate. Dacă doar 10% din sistemele casnice de încălzire vor deveni electrice, reţeaua va fi suprasolicitată”, avertizează Marco Wünsch, şeful Diviziei electrice a Institutului de analize Prognos.
Mai multe orașe au început deja procesul de economisire a energiei
Ministerul german al Economiei a anunţat săptămâna trecută că va iniţia o serie de teste pentru verificarea capacităţii de rezistenţă a reţelelor electrice.
În plus, în contextul sancţiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, situaţie care a generat riscuri privind alimentarea cu gaze, Guvernul Olaf Scholz a semnalat că ar putea să prelungească funcţionarea centralelor nucleare pentru asigurarea necesarului de electricitate.
Cea mai mare economie europeană este Germania, care totodată este și una dintre cele mai dependente de gazele rusești. În acest sens, țara a demarat o compania națională pentru economisirea gazelor.
Experții susțin că este nevoie de mai multe măsuri suplimentare pentru ca Germania să obțină securitatea energetică însă Berlinul face deja eforturi uriașe. Mai multe orașe au început deja procesul de economisire a energiei. Augsburd spre exemplu a scăzut temperaturile din piscinele publice şi verifică ce semafoare poate opri. Totodată, autoritățile de acolo au în plan și militarea încălzirii în clădirile publice.