Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a fost antrenată în cea mai severă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial din cauza ambiţiei de a deveni cel mai mare exportator la nivel mondial, se arată într-un articol al publicaţiei britanice The Guardian, citat de Mediafax.
„Criza economică şi financiară se propagă în diverse regiuni ale globului, iar Germania a fost afectată sever deoarece şi-a urmat politica de a deveni cel mai mare exportator din lume. Numărul comenzilor pentru industria de export s-a redus drastic, ceea ce va avea consecinţe dramatice pe piaţa muncii. Sistemul nostru bancar este, de asemenea, înăbuşit de active toxice”, explică Harald Wolf, ministrul Economiei al landului Saxonia Inferioară.
În aceste condiţii, discuţia privind revenirea economiei este prematură, a spus el.
Principala problemă a Germaniei este lipsa cererii interne, care s-o înlocuiască pe cea pentru exporturi, apreciază publicaţia citată. Cheltuielile populaţiei au crescut nesemnificativ în ultimul deceniu, în timp ce exporturile au urcat cu 80%.
„Capitalismul de tip cazinou”
Industria producătoare reprezintă aproximativ un sfert din întreaga economie, spre deosebire de Marea Britanie şi SUA, unde procentul este de 15%.
O Germanie reunificată spera să ofere o alternativă decentă la „capitalismul de tip cazinou”, reprezentativ pentru SUA şi urât de germani, arată The Guardian. Dar sistemul bacar local este sufocat de active toxice de 800 miliarde lire sterline, legate de investiţiilor făcute în credite sub-prime în SUA.
Germania are aproximativ 3,5 milioane de şomeri, echivalentul unei rate a şomajului de 8,2%, iar analiştii se tem că numărul celor în cautarea unui loc de muncă ar putea ajunge la cinci milioane.
SURSA: Mediafax