Cancelarul german a insistat însă că acesta trebuie să-şi îndeplinească toate angajamentele legate de reforme şi să respecte termenele stabilite cu partenerii săi din Uniunea Europeană /UE/.

‘Grecia face parte din zona euro şi vreau să facă parte în continuare’, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă comună cu şeful executivului grec. Ea a dat totodată asigurări că Berlinul nu va face ‘judecăţi premature’ cu privire la eforturile de reformă ale Atenei.

La rândul său, Antonis Samaras a precizat, în cadrul conferinţei de presă, că Grecia nu cere ‘mai mulţi bani’, ci ‘un răgaz pentru a respira’, în contextul reformelor dure şi reducerilor de cheltuieli la care s-a angajat faţă de creditorii internaţionali – UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Într-un interviu apărut miercuri în cotidianul german Bild, Samaras a afirmat, în mod similar, că tot ceea ce doreşte guvernul său ‘este un pic de aer pentru a respira, pentru a pune economia pe drumul cel bun şi pentru a creşte veniturile statului. Mai mult timp nu înseamnă automat mai mulţi bani’, a spus el în respectivul interviu.

Pentru a relua acordarea de fonduri, cu o nouă tranşă de împrumuturi de 31,5 miliarde de euro, creditorii internaţionali ai Greciei au cerut autorităţilor de la Atena să relanseze programul de redresare convenit cu UE-FMI-BCE. O decizie privind reluarea împrumuturilor este aşteptată în luna septembrie, după raportul experţilor troicii. În schimb, autorităţile elene ar dori şi ele un răgaz suplimentar de doi ani pentru a putea asana bugetul, până în 2016 şi nu până în 2014, cum s-a convenit iniţial.
SURSA: Agerpres