Germania vrea să ajute Grecia prin modernizarea infrastructurii energetice şi nu prin reducerea datoriei

Vicecancelarul Germaniei şi ministrul Economiei, Philipp Roesler, a exclus o nouă reducere a datoriei Greciei, afirmând că cea mai mare economie europeană poate ajuta mai bine Atena prin sprijinul acordat la modernizarea infrastructurii energetice a ţării, transmite Bloomberg.

Menţinerea presiunii cauzată de datoria ‘enormă’ a Greciei este necesară pentru a ne asigura că ţara implementează schimbările de politică economică cerute pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea, a afirmat Roesler.

O nouă reducere a datoriei ar veni după acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat să-şi asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro.

‘Nu avem nevoie de o nouă reducere a datoriei Greciei, deoarece cred că şi-au consolidat cu succes bugetul prin majorarea exporturilor’, declara Roesler într-un interviu acordat Bloomberg. ‘Discuţia despre reducerea datoriei nu este în favoarea Greciei şi nici a zonei euro’, a adăugat oficialul german.

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro care a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro. Reprezentanţii UE, BCE şi FMI estimează că datoria publică a Greciei va atinge 175,6% din PIB în acest an şi va scădea la 120% din PIB până în 2021.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat săptămâna trecută, în cadrul vizitei la Atena, că vor fi luate în considerare ‘alte măsuri’ anul viitor, în cazul în care Grecia implementează măsurile cerute şi obţine un excedent primar. Aceeaşi idee a fost anunţată şi de miniştrii de Finanţe din zona euro.

‘Datoria Greciei este încă imensă şi acest lucru arată că încă mai este un lung drum de parcurs. Cu toate acestea, soluţia nu ar fi o reducere a datoriei, acest lucru doar ar îngreuna situaţia’, a declarat ministrul Economiei.

Germania intenţionează să-şi ofere ajutorul, ca parte a unui proces în trei etape, în care statele beneficiare nu adună alte datorii şi îşi schimbă politicile înainte de a primi sprijin extern, a adăugat Roesler, dând ca exemplu Spania.

Roesler, liderul Partidului Liber Democratic al cancelarului Angela Merkel, a avut divergenţe cu Merkel în septembrie 2011, când a declarat că o intrare ordonată în incapacitate de plată a Greciei nu ar trebui să fie un subiect tabu.

Ministrul a condus la Atena o delegaţie de afaceri în octombrie 2011, care a fost criticată de opoziţie şi de presă deoarece nu a reuşit să producă rezultate concrete.

‘O politică fiscală solidă în Grecia, pe de pe o parte, şi reforme structurale pentru întărirea competitivităţii, pe de altă parte: aceasta ar fi calea corectă de ieşire din impas. Nu există un drum mai scurt, cum ar fi reducerea datoriei sau asistenţă financiară, şi nici tipărirea de bani, procedură care nu a salvat economiile cu probleme’, a afirmat Roesler.

SURSA: Agerpres