În prezent, Berlinul nu dispune de o astfel de unitate cu peste 20.000 de militari pregătită de luptă. Prima din viitoarele sale trei asemenea divizii va fi operațională în 2025, iar a doua în 2027.

„Sunt foarte optimist că vom fi gata (cu divizia din 2025)”, a declarat general-locotenentul Alfons Mais luni, 17 iulie, pentru Reuters.

Germania ar putea avea divizia cel mai bine echipată dintre aliații europeni NATO până în 2025

Acesta a mai precizat că inițial, divizia va avea 80%-90% din personalul necesar, iar planurile în acest sens au fost convenite cu NATO.

Șeful marelui stat-major al Bundeswehr a spus, totodată, că Germania va furniza iniţial două brigăzi mecanizate, urmând ca mai târziu să furnizeze o brigadă cu armament uşor, întărită de o brigadă olandeză.

Potrivit Reuters, o brigadă este formată din circa 5000 de trupe.

„Va fi suficient. În orice caz va fi suficient pentru a contribui la divizia cel mai bine echipată dintre partenerii europeni din NATO în 2025. Cel puţin acesta este obiectivul nostru comun cu partenerii olandezi”, a afirmat Alfons Mais.

Generalul-locotenent a recunoscut că dotarea diviziei NATO cu suficientă muniţie până în 2025 este un obiectiv ambiţios, având în vedere faptul că Occidentul furnizează cantități uriașe de bombe Kievului, ceea ce le scade considerabil stocul de armament și așa diminuat după încheierea Războiului Rece și după decenii de războaie în Irak și Afghanistan.

„Dacă alimentăm masiv cu muniţie Ucraina nu vom mai avea noi, până la noi ordine”, a spus el.

„Nu poţi cumpăra muniţie de la magazinele de bricolaj, capacităţile de producţie au scăzut mult în ultimii 30 de ani”, a adăugat șeful Bundeswehr.

Susținerea Ucrainei rămâne prioritară

Potrivit lui Mais, aceasta este o problemă cu care se confruntă toți partenerii din NATO. Acesta a adăugat că „susţinerea Ucrainei este însă mai importantă acum decât crearea unei divizii, aşa cum a insistat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg”.

Despre cea de-a doua divizie, care ar urma să devină funcțională în 2027, Mais a spus că echiparea ei completă depinde foarte mult de materializarea achiziţiilor care se vor face din fondul special al armatei de 100 de miliarde de euro.

După declanșarea războiului din Ucraina, în februarie 2022, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat un „Zeitenwende” (un punct de cotitură istoric) şi crearea unui fond special destinat modernizării forţelor armate germane, care au avut de suferit după ce decenii la rând au fost neglijate financiar, aminteşte Reuters.