Germania vrea să expulzeze imigranţii fără perspective de angajare

Guvernul german intenţionează să aprobe la începutul lui iunie un proiect de lege care va permite expulzarea din ţară a cetăţenilor Uniunii Europene care vin în Germania în căutarea unui loc de muncă şi care, după şase luni, nu au nicio perspectivă de angajare, relatează agenţia EFE.

Într-un supliment al publicaţiei 'Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung', purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar conservator CDU/CSU, Stephan Mayer, şi-a exprimat încrederea că textul proiectului de lege va ajunge pe masa Consiliului de Miniştri în perioada 4-11 iunie.

Obiectivul proiectului, potrivit reprezentanţilor Guvernului, este acela de a evita ca cetăţenii comunitari străini să beneficieze de sistemul social german, actul normativ fiind elaborat din teama tot mai extinsă că Germania va deveni destinaţia unor fluxuri importante de imigranţi români şi bulgari.

Conform publicaţiei germane, proiectul prevede că cetăţenii din UE vor putea fi expulzaţi din ţară după şase luni de căutare a unui loc de muncă, dacă nu există speranţa să se angajeze.

De asemenea, proiectul va permite să se interzică întoarcerea în Germania, timp de cinci ani, a europenilor expulzaţi din ţară pe motiv că au comis fraude pentru a obţine rezidenţă, ceea ce va afecta, de exemplu, căsătoriile de convenienţă.

Proiectul se bazează pe un raport prezentat la finele lunii martie de Guvernul federal, care a dat asigurări că măsurile avute în vedere respectă legislaţia europeană.

Printre propunerile acelui raport erau incluse: interzicerea, temporar, a reîntoarcerii în ţară a celor care au comis fraude, precum utilizarea de documente false; acordarea de permise limitate de rezidenţă, de trei – şase luni, pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă; decizia de a-i pedepsi penal pe cei care comit fraude pentru a obţine documente.

S-a vorbit chiar despre intenţia de a înăspri condiţiile pentru accesul la anumite prestaţii sociale, precum cele care se acordă pentru copiii aflaţi în grijă, pentru a evita ca imigranţii care pot primi ajutoare pentru familia pe care o au în afara Germaniei, să primească subvenţii duble.

Raportul s-a axat pe posibilul impact pe care l-ar avea asupra Germaniei deschiderea frontierelor pentru cetăţenii bulgari şi români, care, începând cu 1 ianuarie 2014, nu mai au nevoie de un contract de muncă pentru a intra în ţară.

AGERPRES