Guvernul german, care se reuneşte duminică pentru a pregăti ceea ce se anunţă a fi cel mai riguros buget postbelic, intenţionează să adopte măsuri de economie de aproape 30 de miliarde de euro până în 2013, scrie cotidianul Bild de sâmbătă, citând surse apropiate guvernului federal.

Potrivit publicaţiei, guvernul va decide diminuarea creditelor nete ale statului cu aproape 30 de miliarde de euro până în 2013.

Numai pentru 2011, sunt prevăzute economii de aproape 12 miliarde de euro, în timp ce pentru 2012 şi 2013, deficitul ar urma să scadă cu 10, respectiv 5 miliarde de euro, susţine Bild.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Ministerul de Finanţe nu a confirmat, nici nu a infirmat aceste cifre.

Finanţele publice germane au fost serios afectate de criza mondială şi de planurile de relansare. Deficitul public a atins 3,3% din PIB în 2009, iar datoria a ajuns la 73,2%, peste cele 60 de procente autorizate de Bruxelles, cifre totuşi mult mai bune decât în alte state din Uniunea Europeană.

O clauză introdusă anul trecut în legea fundamentală obligă Germania să îşi reducă deficitul structural începând din 2011 şi să îl limiteze la 0,35% din PIB, mult sub pragul de 3% instituit de Pactul european de stabilitate.

SURSA: Agerpres