Germania se confruntă cu o lipsă mare a forței de muncă
Potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comerț și Industrie din Germania, 56% din companiile germane se plâng de penuria de personal, pe care o califică drept unul din cele mai mari riscuri pentru afacerea lor.
Agenția Federală a Muncii din Germania susține că astfel de probleme s-ar înregistra în 148 de profesii, iar alte 122 de profesii s-ar afla sub observație. De exemplu, durează aproape opt luni până când un cămin pentru persoane în vârstă găsește un îngrijitor. În prezent, la nivelul întregii țări, există peste 1,7 milioane de locuri de muncă vacante.
„În urmă cu cinci până la zece ani cumpăram spațiu publicitar pentru a ne promova activitățile și serviciile. Acum, cumpărăm anunțuri în mass-media pentru a găsi angajați. Nu mai avem doar o problemă cu găsirea de lucrători calificați, ci cu găsirea forței de muncă în general.
Este vorba de domenii cu adevărat relevante sistemic pentru industrie, fără ele nu mai merge nimic”, se plânge Markus Winter, șef al firmei de servicii industriale IDS din landul Baden-Württemberg. Firma sa are aproximativ 750 de lucrători și caută personal în peste 20 de meserii: de la lăcătuși până la operatori de motostivuitoare la montatori.
Aparent, penuria de personal nu este o surpriză pentru angajatorii din Germania. „Suntem acum într-o situație relativ dramatică, pe care am anticipat-o deja de demult”, spune Herbert Brücker, profesor la Institutul pentru Cercetări Profesionale și ale Pieței Muncii din Nürnberg.
Potrivit spuselor sale, Germania pierde anual aproximativ 350.000 de persoane active pe piața muncii. În plus, germanii născuți în anii cu natalitate ridicată vor intra la pensie de abia peste câțiva ani. Până în 2035, piața muncii din Germania va fi cu șapte milioane de persoane mai mică.
Herbert Brücker susține că numărul imigranților din UE este în continuă scădere în ultimii ani, astfel că nici străinii nu ar putea rezolva problema de pe piața muncii din Germania.
„Salariile cresc în celelalte țări comunitare, care sunt afectate de asemenea de schimbările demografice. Potențialul tinerilor dispuși să emigreze în UE ar fi cam epuizat. Petrecerea s-a cam încheiat, ca să spun așa”, a adăugat Herbert Brücker.
Germania vrea să modifice legea migrației pentru a atrage noi angajați pe piața muncii
Pentru a acoperi penuria actuală de pe piața muncii, Germania ar trebui să primească anual 400.000 de imigranți – care să și rămână în țară. În anul 2020, de exemplu, a intrat în vigoare legea migrației forței de muncă calificate, care se referă la profesiile pentru care nu sunt necesare studii superioare, dar această lege nu funcționează așa cum sperau oficialii germani deoarece firmele mici și mijlocii au probleme cu recrutarea de lucrători străini. În 2020 au venit 30.000 de lucrători străini calificați, dar alți 20.000 au părăsit simultan Germania.
În prezent, Guvernul de la Berlin vrea să reformeze legea. Una din propunerile actuale este deschiderea pieței muncii germane și pentru străinii care au un contract de muncă, dar fără diplome de calificare încă recunoscute în Germania.
Recunoașterea încheierii calificării profesionale ar urma să fie obținută și cu ajutorul firmelor care îi vor angaja pe acești oameni, conform planului Guvernului de la Berlin.
Trebuie precizat că aceasta este o propunere puternic susținută de patronate. Legea actuală prevede încă echivalarea calificării obținute în străinătate cu cea din Republica Federală, relatează ziarul german Deutsche Welle.