Autoritățile din Germania ar putea naționaliza compania Uniper care este cel mai mare jucător de pe piaţa energiei, a informat miercuri Bloomberg News.
Conform unui raport prezentat de autoritățile germane, importatorul german de gaze a beneficiat deja de un pachet de sprijin din partea statului care ar avea o valoare de până la 20 miliarde de euro (19,98 miliarde de dolari). Însă pe fonul crizei energetice, compania ar avea nevoie de mai mult ajutor din partea statului.
„Naţionalizarea este singura soluţie rămasă, resursele de capital ale Uniper sunt total sub apă. Matematic vorbind, nu se poate face altceva”, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată companiei.
Acţiunile gigantului Uniper au scăzut cu 5,6% la 0847 GMT, în urma publicării raportului.
La sfârșitul lunii august, guvernul german a preluat un pachet de 30% ca parte a acordului de salvare
La sfârşitul lunii august, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania a solicitat mai mult ajutor financiar de la guvernul german, ridicând factura pentru salvarea grupului de utilităţi la 19 miliarde de euro (19,01 miliarde de dolari), deoarece preţurile în creştere ale gazului şi energiei electrice secătuiesc rezervele de numerar ale gigantului.
Detaliile complete despre acordul de salvare al guvernului nu au fost încă clarificate, dar Germania a fost de acord în iulie să preia un pachet de 30% ca parte a acordului de salvare.
Rusia a redus livrările de gaz către Germania la începutul verii
Acum două luni, compania rusească Gazprom a anunțat oprirea livrărlior de gaz spre Germania prin conducta Nord Stream 1 din cauza unor defecțiuni tehnice, potrivit rușilor. Însă situația a fost influențată și de războiul din Ucraina.
Mai mult decât atât, la începutul verii, Rusia a redus cu 40% livrările de gaze către Germania prin Nord Stream invocând lipsa compresoarelor de la Siemens necesare asigurării unui volum de 167 de milioane de metri cub de gaz pe zi.
„Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a declarat atunci ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson.