Germania vrea să renunțe complet la dependența de Rusia! Planurile au ieșit la iveală

Germania are un plan măreț – țara dorește ca până la mijlocul verii să reducă la jumătate dependența de gaz rusesc și să nu mai aibă nici importuri de cărbune din Rusia până la toamnă, arată revista Der Spiegel.

Această decizie vine după ce țările occidentale au decis de comun acord să fie împotriva invaziei ruse, numită de către aceștia ”operațiune militară specială”.

”Până la jumătatea anului, se așteaptă ca importurile de petrol rusesc în Germania să se reducă la jumătate”, a citat Spiegel în nota.

„Până la sfârșitul anului, ne propunem să fim aproape independenți. Până în toamnă, Germania poate fi independentă de cărbunele rusesc”, se arată în nota ministerului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a fost contactat de către un jurnalist de la Reuters, însă nu a vrut să vorbească despre acest document. Totuși, el a precizat că ministrul german al Economiei, Robert Habeck, va aborda această temă în cadrul unei conferințe de presă.

”În ciuda progreselor, un embargo imediat ar avea în continuare consecințe economice și sociale prea grave”, mai arată Der Spiegel.

Germania, la un pas să rupă contractul privind gazele din Rusia

Germania a transmis recent că ultima decizie a lui Vladimir Putin echivalează cu o ”ruptură a contractului”cu Rusia, în cazul în care statele Uniunii Europene nu vor mai putea plăti gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble.

Anunțul a fost făcut miercuri la o conferinţă de presă de ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

”Urmează să discutăm cu partenerii noştri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a explicat oficialul german.

Astfel, chestiunea ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul lor de joi şi vineri. Recent, Vladimir Putin a anunţat mai devreme că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către ”ţările ostile” şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

După această decizie, președintele Băncii Centrale a Rusiei a vrut să își dea demisia, dar nu a fost lăsat.

Anunțul lui Putin este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.