Întrebat dacă Berlinul îşi va plăti contribuţia de circa 21 de miliarde de euro într-o singură tranşă, Michael Meister, un aliat al cancelarului Angela Merkel, a spus: ‘Suntem dispuşi să facem orice, atât timp cât şi partenerii noştri europeni sunt’ pregătiţi.
Martin Kotthaus, un purtător de cuvânt al ministrului german de finanţe Wolfgang Schaeuble, a spus că Germania vrea să injecteze capital ‘cât mai repede cu putinţă’ în Mecanismul European de Stabilitate (MES) pentru a transmite ‘un semnal’ pieţelor.
‘Trebuie să vedem care sunt posibilităţile în privinţa celorlalte state’, a spus Kotthaus la o conferinţă de presă a guvernului, adăugând că Berlinul speră ca o decizie asupra acestei chestiuni să fie luată la o întâlnire a miniştrilor de finanţe din UE la 24 ianuarie.
Este de aşteptat ca MES, care urma iniţial să intre în vigoare în 2013, să fie lansat în acest an.
Succesorul actualului fond de salvare al UE, Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF), ar trebui să aibă garanţii de 500 de miliarde de euro menite a ajuta la nevoie statele afectate de datorii din zona euro.
MES are nevoie de un capital de bază de circa 80 de miliarde de euro, plătiţi de statele membre în funcţie de puterea lor economică, Germania urmând să aibă cea mai mare contribuţie dat fiind faptul că este cea mai puternică economie din Europa.
Berlinul a spus iniţial că banii ar trebui plătiţi în cinci tranşe anuale, însă apoi şi-a relaxat poziţia în contextul în care zona euro încearcă să ofere asigurări pieţelor că are puterea financiară să intervină în cazul în care o economie majoră precum Spania sau Italia ar avea nevoie de un plan de salvare.
Cancelarul Angela Merkel a declarat miercuri, după o întâlnire cu premierul italian Mario Monti, că Germania ‘va fi pregătită, dacă şi ceilalţi sunt, să investească mai mult capital în MES la început’.
‘Faptul că va exista capital va fi un mesaj important şi pozitiv pentru pieţe’, a spus Merkel.
SURSA: Agerpres