Companiile vor fi eligibile pentru subvenţii dacă îşi reduc emisiile de carbon în procesul de producţie, în conformitate cu un mecanism intitulat „contracte de carbon pentru diferenţă”, al cărui scop este acela de a modifica sursa de energie utilizată în industriile cu un consum intensiv de energie, de la combustibili fosili la energii regenerabile şi hidrogen.

De aceste subvenții vor beneficia companiile mari cu un consum intensiv de energie, dar şi companii de talie medie precum şi firme mici, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Economiei din Germania și preluate de reuters.com

Autoritățile din Germania vor să sprijine tranziția energetică

Potrivit autorităților din Germania, se lucrează şi la un model diferenţiat pentru ca electricitatea cu costuri reduse, produsă din surse regenerabile, să fie pusă la dispoziţia sectorului industrial.

Pentru a-i ajuta pe consumatorii privaţi să facă trecerea la energiile regenerabile, Ministerul german al Economiei intenţionează să pună la punct un program în valoare de mai multe miliarde de euro care va oferi sprijin pentru gospodăriile cu venituri medii şi mici.

Un summit dedicat energie fotovoltaice, care este programat a avea loc vineri, are drept obiectiv ajungerea la un acord cu privire la punerea la dispoziţie a unor suprafeţe mai mari de teren pentru sistemele fotovoltaice precum şi oferirea unui acces mai facil la energia fotovoltaică în cazul proprietăţilor închiriate.

Germania a alocat peste 260 de miliarde de euro pentru a face faţă riscurilor imediate ale unei crize energetice

Amintim că Germania a alocat peste 260 de miliarde de euro pentru a face faţă riscurilor imediate ale unei crize energetice declanşate de războiul Rusiei în Ucraina, dar soluţia finală va fi mult mai costisitoare dacă ţara poate reuşi deloc, conform bloomberg.com

Cea mai mare economie din UE trece şi printr-un proces de renunţare la energia nucleară care durează de peste două decenii.  Eticheta de preţ în aşteptare pentru protejarea viitorului sistemului energetic al ţării este estimată să se ridice la peste 1 trilion de euro până în 2030.

Costurile includ investiţii în modernizarea reţelelor electrice pentru a gestiona eliminarea treptată a centralelor nucleare şi a centralelor de cărbune.

Germania trebuie să facă faţă şi cererii crescute de maşini electrice şi sistemele de încălzire pentru a-şi îndeplini angajamentele climatice în conformitate cu acordul climatic „Zero Emisii de Carbon până în 2050”.