Germania vrea să transmită un mesaj Rusiei. Vânzările de gaz sunt atacate

A doua zi după declarațiile Angelei Merkel privind presupusa otrăvire a opozantului rus Alexei Navalnîi, mai multe personalități din Germania au cerut să i se răspundă neîntârziat lui Vladimir Putin folosindu-se pârghia vânzărilor de gaz.

Opozantului rus i s-a făcut rău pe 20 august la bordul unui avion între Siberia și Moscova după ce a băut un ceai pe aeroport. Spitalizat la Omsk, în Siberia, el a fost transferat pe 22 august în Germania, unde guvernul a declarat miercuri că deține proba că el a fost otrăvit cu un produs din familia Noviciok, folosit anterior împotriva fostului spion rus Serghei Skripal în 2018 în Regatul Unit, este scris pe france24.com

„Trebuie să existe un răspuns european”, a declarat joi dimineață președintele Comisiei de Afaceri Externe din Bundestag, Norbert Röttgen, la microfonul radio Deutschlandfunk.

Trebuie să ducem politici dure, trebuie să răspundem în singurul limbaj pe care îl poate înțelege Putin: vânzările de gaz”, a continuat acest membru al CDU al Angelei Merkel, pe care radioul german l-a întrebat dacă trebuie oprit șantierul gazoductului Nord Stream 2 între Rusia și Germania.

Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei la Washington, prezent la Conferința pentru securitate de la Munchen, a exprimat o opinie similară, subliniind că un răspuns clasic pe bază de expulzare de diplomați nu ar fi suficient.

„Dacă vrem să dăm împreună cu partenerii noștri un mesaj clar Moscovei, relațiile economice trebuie să facă parte din program și asta înseamnă că proiectul Nord Stream 2 nu trebuie exceptat”, a spus el.

Totuși, Ischinger nu cere un boicot total. „Nu putem să ridicăm un zid între Occident și Rusia, ar însemna să mergem prea departe, dar există o cale de mijloc între mișcările diplomatice și un boicot total”, a spus el.

Moscova respinge orice acuzație

Rusia, prin intermediul ministrului său al afacerilor externe, a respins acuzațiile germane, afirmând că Berlinul nu dispune de niciun element probant și deplânge că Germania nu a cooperat cu ea. Franța și Uniunea Europeană au urmat în schimb acuzațiile Berlinului, condamnând otrăvirea și vorbind despre o încălcare a dreptului internațional.

Anunțurile germane au suscitat de asemenea vii reacții în Statele Unite, unde Casa Albă a considerat otrăvirea lui Navalnîi „absolut condamnabilă”.