Germania zguduie toată Europa! Angela Merkel spune adevărul despre relația cu Vladimir Putin

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a oferit un interviu recent în care a precizat că Războiul Rece nu a luat niciodată final deoarece Federația Rusă nu a fost niciodată mulțumită. În interviul pentru Die Ziet, fostul cancelar german spune că ar fi trebuit ca, în mandatul său, să fi cheltuit mai mulți bani pentru armata țării.

Ea a mai precizat că după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, Germania și-a majorat cheltuielile pentru sectorul militar, însă ele nu au ajuns niciodată la nivelul recomandat de Alianța Nord Atlantice (NATO), respectiv două procente din Produsul Intern Brut (PIB).

Angela Merkel nu a făcut suficient pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin

În interviul respectiv, fostul cancelar a mai spus că majorarea cheltuielilor militare ale Germaniei nu au putut să-l descurajeze pe președintele rus Vladimir Putin. De asemenea, Angelei Merkel nu i-a părut rău pentru politicile din domeniul energiei, cele care au determinat Germania să fie dependentă de gazul Federației Ruse, mai ales cele prin Nord Stream.

Pe de altă parte, fostul cancelar a mai precizat, pentru sursa anterior citată, că sursele alternative de energie ar fi fost prea scumpe, iar cumpărarea din altă parte ar fi reprezentat o decizie politică masivă, care nu ar fi fost deloc acceptată.

În ceea ce privește Nord Stream 2, Angela Merkel spune că blocarea acestuia ar fi dus la deteriorarea rapidă a relațiilor dintre Moscova și Berlin, într-o perioadă în care Germania încerca să medieze o încetare a focului din partea de est a Ucrainei.

Nu în ultimul rând, ea a mai spus să recunoașterea greșelilor ar reprezenta o lipsă de sinceritate,  subliniind că ar fi patetic să arate că îi pare rău doar pentru a avea liniște sufletească.

Sistem european de apărare antiaeriană pentru o perioadă de cinci ani

În acest timp, actualul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că are de gând să instaleze un sistem european de apărare antiaeriană pentru o perioadă de cinci ani. Potrivit declarațiilor pe care acesta le-a făcut pentru o publicație franceză, există deja discuții cu producătorii de astfel de sisteme, cu scopul de a se pregăti pentru eventualele decizii concrete.

Amintim că sistemul de apărare aeriană poartă numele se scutul aerian european și are sprijinul atât al Germaniei, cât și a altor țări din NATO. Au fost avute în vedere mai multe astfel de sisteme precum german IRIS-T, sistemul israelian Arrow 3 și sistemul american Patriot.