"În cazul Etiopiei există suspiciuni cum că achizițiile pe scară largă de pământ de către companiile străine sau de către state precum China care doresc să facă agricultură industrială acolo, sunt foarte atractive pentru elita zonei (Africane)", spune Guenter Nooke, care arată că ar fi mai bine pentru populația din Eitopia ca guvernul să facă eforturi în crearea unui sistem agricol propriu, informează Business Insider.
Ministerul afacerilor externe chinez a negat acuzațiile și a declarat că țara sa a trimis circa o mie de experți în zonă pentru a educa oficialii locali în chestiuni legate de siguranța alimentară, motiv pentru care au întemeiat zece centre de demonstrații agricole. Totodată, China a anunțat că va trimite ajutoare în valoare de 14 milioane dolari în zonele afectate de secetă.
Chiar dacă achizițiile nu sunt recunoscute de către chinezi (sau chiar nu au avut loc), există studii care arată că mulți bogați ai lumii cumpără masiv pământ pe continentul african.
Concluziile raportului arată că metodele utilizate (amenințarea sătenilor, sitrugerea cimitirelor și preluarea terenurilor pe care aceștia trăiesc de sute de ani) sunt similare cu cele prezentate în istoria Americană, unde coloniștii au eliminat cea mai mare parte a băștinașilor amer-indieni.