Ministrul german de externe Guido Westerwelle s-a declarat miercuri optimist în legătură cu şansele României şi Bulgariei de a adera în curând la spaţiul european al liberei circulaţii Schengen.
La încheierea convorbirilor avute la Berlin cu omologul său român Teodor Baconschi, Westerwelle a declarat pentru presă că guvernul german ”îşi menţine speranţa că România şi Bulgaria vor putea face un nou pas, din acest an, spre o aderare cu drepturi depline la spaţiul Schengen”.
Cele două ţări trebuie să facă încă ”mari progrese în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”, a estimat ministrul german, adăugând că Berlinul se străduieşte să găsească o soluţie care să poată fi prezentată la summitul UE din 17 octombrie.
La rândul său, Baconschi a afirmat că românii ”sunt europeni convinşi, care respectă regulile” Schengen.
AFP aminteşte că, în septembrie, Consiliul miniştrilor de interne din ţările UE a refuzat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, chiar dacă cele două ţări au îndeplinit criteriile tehnice de aderare.
Olanda şi Finlanda au considerat rezultatele Bucureştiului şi Sofiei ca fiind insuficiente în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, blocând aderarea celor două state. Orice nouă aderare necesită unanimitatea celor 25 de state membre.
O formulă de compromis prevede o eventuală aderare pe etape: deschiderea frontierelor aeriene şi maritime ale spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria la 31 octombrie 2011, apoi o nouă decizie, în iulie 2012, pentru frontierele terestre.
Înfiinţat în 1985, spaţiul Schengen permite unui număr de circa 400 milioane de europeni să circule fără paşaport pe teritoriul format din cei 25 de membri ai săi – 22 de ţări ale UE /Regatul Unit, Republica Irlanda şi Ciprul n-au aderat/, Elveţia, Norvegia şi Islanda -, care au acceptat în martie 2011 să integreze Liechtensteinul, a cărui aderare va deveni efectivă la sfârşitul acestui an.
Sursa: Agerpres