Controversă în Germania după declarațiile lui Alexander Dobrindt

Germania, alături de Polonia, este una dintre țările care au găzduit cei mai mulți refugiați ucraineni. Aceștia beneficiază de peste doi ani de un ajutor social mai mare decât solicitanții de azil, situație care a stârnit o polemică după declarațiile liderului grupului parlamentar în Bundestag al Uniunii Creștin Sociale (CSU) din Bavaria, Alexander Dobrindt.

”Munciţi în Germania sau întoarceţi-vă în Ucraina, în partea de vest, care este mai sigură”, le-a cerut acesta refugiaților ucraineni.

Politicianul din opoziție a criticat, totodată, numărul mare de persoane din Germania care primesc asistență socială, considerând că acest lucru afectează bugetul contribuabililor.

„Avem nevoie de angajamente mai puternice de cooperare pentru solicitanții de azil atunci când vine vorba de angajare. Ar trebui să existe o ofertă de muncă, iar aceasta ar trebui să facă parte din serviciul de integrare”, a spus Dobrindt.

Alexander Dobrindt
SURSA FOTO: Facebook, Alexander Dobrindt

Uniunea Creștin Democrată (CDU), aliată cu CSU, și Partidul Liberal (FDP), aliatul cancelarului Olaf Scholz, critică din ce în ce mai des faptul că refugiații ucraineni beneficiază de un ajutor social în valoare de 583 de euro pe lună pentru fiecare adult, fără să plătească chirie.

Unii critici consideră că acest ajutor îi „descurajează” pe refugiații ucraineni să caute locuri de muncă, notează RFI.

Datele statistice arată că în Germania numărul refugiaților ucraineni care lucrează este mai mic decât în Polonia sau în țările baltice. Refugiații ucraineni atribuie această situație birocrației și dificultăților întâmpinate în recunoașterea diplomelor lor.

Partidul Social Democrat (SPD), condus de cancelarul Olaf Scholz, refuză să modifice legislația actuală în acest sens.

Propunerea opoziției, criticată dur de SPD

Dirk Wiese, liderul adjunct al fracțiunii parlamentare social-democrate a cancelarului Scholz, a declarat pentru Bild că CSU ar trebui să se simtă jenată de astfel de cereri și să considere eliminarea litera „C” din numele său, care simbolizează „creștin”, o dată pentru totdeauna.

”Domnul Dobrindt vrea să trimită înapoi femei şi copii care poate şi-au pierdut soţii şi taţii pe front. CSU ar trebui să şteargă cuvântul creştin din numele său”, a declarat oficialul SPD.

La rândul său, Omid Nouripour, liderul Partidului Verzilor, membru al coaliției guvernamentale, a criticat propunerea lui Dobrindt.

În România, refugiații ucraineni continuă să primească sprijin financiar de la stat, după mai bine de doi ani de la debutul războiului.