Un sondaj de opinie efectuat marţi şi miercuri de agenţia Infratest relevă că 78% din germani sunt foarte nemulţumiţi sau complet nemulţumiţi de cabinetul de la Berlin; proporţia este în creştere cu 15% faţă de iunie, precizează DPA. Doar 21% s-au declarat satisfăcuţi sau foarte satisfăcuţi, cu 16% mai puţini decât în luna precedentă. Două treimi din eşantionul de 1005 de persoane intervievate consideră că Merkel pierde controlul asupra celor două formaţiuni de centru dreapta – propriul partid, Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi aliatul bavarez al acestuia, Uniunea Creştin Socială (CSU). Cu toate acestea, cancelarul încă mai are o cotă de încredere de 48%, în scădere cu 2%.
Potrivit unui alt sondaj, pe un eşantion de 1505 germani, dacă s-ar organiza alegeri acum, CDU şi CSU ar totaliza 30% din voturi, iar partenerull lor de coaliţie, Partidul Social Democrat (SPD) 18%, ceea ce nu le-ar mai asigura majoritatea parlamentară.
În Franţa, preşedintele Macron întruneşte aprecieri favorabile de la numai 34% din cetăţeni, iar premierul Philippe doar 31%, conform unui sondaj realizat de Elabe şi citat de AFP. Rezultatele sunt similare cu cele obţinute de Odoxa, la comanda cotidianului Le Figaro şi a postului de radio franceinfo. Peste 60% din francezi nu mai au încredere în modul de rezolvare a problemelor naţionale de către şeful statului, iar 57% se îndoiesc şi de acţiunile prim-ministrului; procentajele nefavorabile celor doi au crescut din iunie cu 5%, respectiv 3%.
AFP reaminteşte că la un an după alegere, fostul preşedinte Francois Hollande era considerat promotorul unei politici corecte de 31% din francezi, iar în prezent, la acelaşi interval după scrutin, Macron înregistrează doar 29%.
În acelaşi timp, francezii sunt convinşi în proporţie de 72% că parlamentul nu face altceva decît să înregistreze legile decise de executiv, iar în acest context 45% consideră inutil gestul preşedintelui de a se adresa luni camerelor reunite ale legislativului. Până luna trecută, Macron era considerat simpatic de o mică majoritate; în prezent, după o scădere de 6%, nici măcar acest epitet nu îi mai este asociat decât de 45% din cetăţeni. AGERPRES