Fermierii protestează la Berlin

Protest Berlin. Fermierii intenționează să „ocupe” Berlinul: Olaf Scholz exprimă temeri privind posibilele violențe de stradă. Sâmbătă, cancelarul german Olaf Scholz a emis un apel la calm în contextul unui nou protest cu tractoare organizat de fermieri furioși care au paralizat Berlinul. Motivul protestului este opoziția față de planurile guvernului de a anula subvențiile agricole, conform informațiilor furnizate de DPA.

”Dacă protestele care sunt legitime se transformă în furie sau nesocotesc procesele şi instituţiile democratice, atunci pierdem cu toţii”, a avertizat cancelarul într-un mesaj video difuzat sâmbătă.

În diverse regiuni ale țării, circulația a fost grav afectată în această săptămână de către tractoare care au blocat accesul la autostrăzi și de proteste cu vehicule de dimensiuni mari desfășurate în Berlin și alte orașe.

Momentul culminant al acestor acțiuni este programat pentru luni, când se așteaptă ca mii de fermieri să se adune în Berlin. Evenimentul beneficiază de sprijinul industriei transporturilor, al șoferilor de camioane și al expeditorilor de mărfuri.

Cancelarul Scholz a subliniat că apelurile la violență și amenințările personale nu au loc într-o democrație. De asemenea, autoritățile au reacționat la cazurile de incitare la tulburări din capitală.

Protest Berlin. Ce îi nemulțumește pe fermieri

În centrul conflictului se află planurile guvernului de a elimina gradual facilitățile fiscale pentru motorina utilizată în agricultură, facilități în vigoare de peste 70 de ani. Sub presiune, guvernul a decis să renunțe progresiv la aceste facilități pe o perioadă de trei ani, în loc să le elimine brusc, așa cum fusese inițial prevăzut. Începând cu anul 2026, nu vor mai exista subvenții pentru motorina consumată în agricultură.

Fermierii indignați din întreaga Germanie cer ca guvernul de coaliție condus de Scholz să relaxeze și mai mult măsurile de economisire bugetară deja reduse. În semn de concesie, guvernul a renunțat la eliminarea planificată a scutirii de taxe pentru impozitul pe autovehicule pentru fermieri.

Cu toate acestea, sâmbătă, fermierii s-au adunat cu tractoarele lor pe Strasse des 17. Juni, o stradă din centrul Berlinului care comemorează revolta privind condițiile de muncă din Germania de Est din iunie 1953, înainte de manifestația extinsă planificată pentru luni.

Potrivit poliției, în cursul dimineții au fost numărate aproximativ 70 de tractoare, 25 de remorci, 30 de camioane și 50 de persoane. Strada care duce la celebrul Poarta Brandenburg a fost închisă.

Măsurile de economisire fac parte dintr-un pachet de măsuri conceput pentru a acoperi o deficiență bugetară de mai multe miliarde de euro, ca urmare a unei decizii semnificative a instanței supreme de la sfârșitul anului trecut, care a perturbat planurile financiare ale coaliției.