Vechea monedă de cinci mărci era preferată de gospodăriile germane până la înlocuirea mărcilor cu monedele şi bancnotele euro în 2002. 

Lansarea noii ediţii a monedei de cinci euro a provocat marţi aglomeraţie în faţa birourilor din Berlin ale Bundesbank, cei care au dorit să obţină noua monedă fiind nevoiţi să stea aproape o oră la coadă. 

"Euro este în acest moment o monedă bună pentru economia noastră bazată pe exporturi. Însă suntem îngrijoraţi de ţările din sudul zonei euro. Italia are datorii mari iar Franţa nu este într-o stare mult mai bună", a declarat Joerg Mueller, unul dintre cei care au stat la coadă pentru noua monedă. 

Denumite 'Planet Earth', noile monede de cinci euro au pe o faţă o imagine a planetei iar pe cealaltă un vultur, la fel ca şi vechile monede de cinci mărci, denumite popular 'Heiermann'. 

"Germania are din nou Heiermann-ul său", scrie publicaţia Manager Magazin, reamintind că mulţi germani utilizau vechea monedă de cinci mărci pentru a cumpăra ţigări de la automate sau le economiseau pentru vacanţe. Pe lângă imaginea vulturului, un simbol naţional în Germania, şi un inel albastru, noile monede de cinci euro mai au o trăsătură specială: sunt valabile doar în Germania, graţie unei prevederi a legislaţiei europene. 

Bundesbank susţine că au fost bătute 2,25 milioane de noi monede de cinci euro iar vânzările sunt limitate la o monedă pentru o persoană în fiecare zi. Însă unii dintre cei car au stat la coadă astăzi au spus că vor reveni şi mâine şi poimâine. 

Mulţi germani nu au renunţat nici acum la vechea marcă. Bundesbank estimează că 12,9 miliarde mărci (în valoare de 6,6 miliarde euro) erau depozitate la finele lui 2015 chiar dacă pot fi schimbate oricând pentru euro. 

AGERPRES