Consumul de energie electrică a crescut simţitor în România, miercuri dimineaţa depăşindu-se valoarea de 9.200 de MW. Producţia de energie este puternic susţinută de sursele regenerabile.
Vremea care s-a răcit puternic în întreaga ţară a dus la creşterea consumului de electricitate în România.
Frigul şi ninsorile cresc consumul de energie electrică
Astfel, miercuri dimineaţa, consumul de electricitate înregistrat în România a depăşit 9.200 de MW, pe fondul temperaturilor scăzute din toată ţara.
Acest consum este acoperit în proporţie de 50% de producţia din surse regenerabile, arată datele privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica, scrie Agerpres.
Consumul de energie electrică al României era de 9.222 de MW la ora 09:50, iar producţia totală era de 9.224 MW. Diferenţa dintre cele două, de 2 MW, este reprezentată de exporturi.
Turbinele eoliene şi hidrocentralele, principalele surse de energie
Sursele regenerabile asigurau jumătate din producţie. Turbinele eoliene – 26% din producţia totală, hidrocentralele – 22,3%, parcurile fotovoltaice – 1,55% şi biomasa – 0,78%.
Alte surse sunt hidrocarburile – 18,5%, cărbune – 15,7%, nuclear – 15%.
Valoarea înregistrată miercuri dimineaţă nu s-a apropiat însă de maximul ultimilor cinci ani. Potrivit istoricului din ultimii cinci ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrică a fost consemnat în luna ianuarie 2017, având o valoare de 9.930 MW.
Incidente de securitate provocate de întreruperea furnizării energiei electrice
Reţelele de comunicaţii au nevoie de energie electrică şi de rezolvarea cât mai rapidă a incidentelor, iar sistemele de comandă şi control pentru producerea, transportul şi distribuţia de energie au nevoie de reţele de comunicaţii, a declarat recent Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii).
“Majoritatea reţelelor de comunicaţii din România sunt moderne, performante şi au un nivel de rezilienţă ridicat, din perspectiva unei multitudini de riscuri, inclusiv cele de atacuri cibernetice, dar “calitatea” de consumator de energie electrică se dovedeşte a fi o vulnerabilitate de sistem foarte importantă. În ceea ce priveşte afectarea unor servicii de comunicaţii din cauza întreruperii furnizării energiei electrice, din datele comunicate de operatori, doar în ultimul an, s-au înregistrat peste 100.000 de evenimente de acest tip.
Este necesară o colaborare intersectorială mai strânsă, în special între companiile de energie şi comunicaţii, pentru că sunt domenii interdependente. Reţelele de comunicaţii au nevoie de energie electrică şi de rezolvarea cât mai rapidă a incidentelor, iar sistemele de comandă şi control pentru producerea, transportul şi distribuţia de energie au nevoie de reţele de comunicaţii”, a afirmat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, având în vedere creşterea nevoii de securitate a reţelelor de comunicaţii electronice şi în acord cu recomandările organismelor europene privind securitatea reţelelor, ANCOM a analizat recent particularităţile incidentelor cauzate de întreruperile furnizării energiei electrice, mai ales că în ultimii ani numărul acestora a crescut în totalul incidentelor raportate către Autoritate.
Analiza are drept scop evaluarea impactului incidentelor electrice ce pot afecta rezilienţa comunicaţiilor electronice mobile şi identificarea unor măsuri specifice care pot fi luate, în acord cu alte entităţi implicate.
“Lipsa comunicaţiilor mobile într-o anumită zonă împreună cu întreruperea temporară a furnizării energiei electrice este de natură să afecteze buna funcţionare a unei game largi de activităţi în domenii precum comerţ, industrie, educaţie, sănătate, ordine publică şi chiar securitate naţională”, se precizează în comunicat.