Problema gestionării apei devine tot mai stringentă în contextul schimbărilor climatice, iar autoritățile trebuie să adopte soluții pe termen lung. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, subliniază importanța unei abordări integrate, care să ia în considerare atât riscurile inundațiilor, cât și seceta sau accesul limitat la apă potabilă.
Anul 2025 ar putea marca începutul unei noi ere în gestionarea resurselor de apă.
Apa, o resursă finită și din ce în ce mai vulnerabilă
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat recent că gestionarea apei va deveni „cea mai importantă temă” în anii care urmează.
„Eu cred că anul 2025 va fi anul în care, indiferent cine va fi ministrul Mediului, tema principală a discuţiei va fi apa.
Că vom discuta despre Delta Dunării, că vom discuta despre bazinul hidrografic al Dunării – şi nu suntem relaxaţi, în aceste zile, când vorbim despre Dunăre, toată Europa e în alertă, mai ales în vecinătatea României – în Ungaria, în Austria, şi noi suntem în alertă -, fie că discutăm despre Marea Neagră, fie că discutăm despre toate cursurile de apă din România, toate bazinele hidrografice, eu cred că anul 2025 şi mulţi ani care vor urma vor fi despre apă, despre cum gestionăm această resursă, care nu este infinită, pe care o putem pierde foarte uşor…
Indiferent dacă discutăm despre apa din subteran sau despre apa supraterană şi despre modul în care vom refolosi apa, vom economisi apa”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei „Dâmboviţa Apă Dulce – coridor verde-albastru al Bucureştiului”.
Soluții inovatoare pentru gestionarea apei
În contextul actual, ciclonul care a afectat mai multe state europene, inclusiv România, ne-a arătat „cât de vulnerabili suntem în faţa naturii şi a apelor”, fragilitatea noastră în fața schimbărilor climatice.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că acest eveniment extreme a demonstrat cât de expuși suntem la capriciile naturii și la efectele adverse ale schimbărilor climatice. El a accentuat importanța recunoașterii și abordării acestei vulnerabilități prin măsuri adaptate și soluții inovatoare pentru a preveni și a răspunde mai eficient la astfel de situații.
El și-a exprimat compasiunea față de cei care au pierdut atât membri ai familiei, cât și „agoniseala de o viață” din cauza inundațiilor. În același timp, a subliniat necesitatea adoptării unor soluții „inovatoare” pentru a face față provocărilor generate de schimbările climatice actuale.
„Din punct de vedere tehnic, probabil că modul în care vom gestiona aceste noi situaţii este unul extrem de complex. Am stat de vorbă cu comunităţile locale – ele sunt primele care trebuie întrebate – şi am primit diferite răspunsuri. Unii spun că avem nevoie de mai mult beton, alţii spun că, dimpotrivă, soluţiile mai apropiate de natură, cele despre care se discută atât de mult în aceste zile la Bruxelles şi nu numai, ar putea fi mai eficiente.
Eu cred că va trebui să găsim un mix între cele două, să nu abandonăm niciuna dintre categorii”, a avertizat ministrul, accentuând importanța adaptării rapide la noile realități climatice.
Pregătirea și adaptarea sunt cruciale pentru a asigura o gestionare eficientă a resurselor de apă și pentru a proteja comunitățile de efectele extreme ale vremii.