Gestionarea apelor uzate, o mare problemă în România! Țara riscă penalități pentru acest aspect
Așadar, ministrul a precizat că România nu stă deloc bine la capitolul gestionării apelor uzate. Tanczos Barna spune că, din 2016, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement pe această problemă. Ministrul mai spune că doar 66% din localitățile cu peste 10.000 de locuitori au sisteme de epurare. Cu toate acestea, nu toate sunt funcționale.
”Am vorbit la întâlnirea cu primarii despre problema gestionării apelor uzate, România nu stă bine la acest capitol, încă din 2016 avem un infringement pe această problemă. Avem trei surse de finanţare pentru a atinge nivelul dorit la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul ţării. În ceea ce priveşte sistemul de epurare a apelor uzate, abia 66% din localităţile cu aglomerări mai mari de 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, sisteme de canalizare, dintre care nici acestea nu sunt toate funcţionale, 30% din numărul acestora este încă în fază de implementare-construire.”, a declarat acesta.
”Este nevoie de un efort mai mare”
În cazul aceleiași conferințe de presă, ministrul a subliniat că este nevoie de un efort mai mare pentru a sprijini aceste sisteme. El spune că țara noastră mai are o problemă și în ceea ce privește sistemele existente pentru că nu există racordări.
”Deci este nevoie de un efort mult mai mare, de efort finanţat prin POIM, pe de o parte, POIM vine în sprijinul acestor sisteme şi oferă peste 300 milioane de euro finanţare, vine şi PNRR cu o finanţare de peste 1 miliard de euro, pentru completarea sistemelor existente, pentru sisteme noi în localităţi sub 200 de locuitori şi creşterea gradului de conectare, racordare la sistemele existente, pentru că şi acolo e o problemă, avem sisteme existente şi nu avem racordări din partea cetăţenilor”, a declarat Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă.
Sursă foto: Facebook, Guvernul României