Comisia Europeană a anunțat joi că a trimis României un aviz motivat pentru neaplicarea corectă a Directivei 1999/31/CE privind gestionarea deșeurilor. Acest aviz motivat marchează a doua etapă a procedurii de infringement.
Comisia Europeană a somat România în legătură cu gestionarea deșeurilor
Comisia Europeană a anunțat joi că a trimis României un aviz motivat pentru încălcarea legislației Uniunii Europene privind gestionarea deșeurilor. Avizul motivat a fost emis în contextul neaplicării corecte a două directive esențiale: Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri și Directiva-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE). Trimiterea acestui aviz reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement, care poate conduce la acțiuni legale suplimentare dacă problemele persistă.
Directiva 1999/31/CE stabilește standarde pentru gestionarea depozitelor de deșeuri, având ca obiectiv prevenirea efectelor negative asupra sănătății umane și asupra mediului, inclusiv apă, sol și aer. În conformitate cu această directivă, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să se asigure că doar deșeurile care au fost prelucrate corespunzător și tratate sunt admise la depozitare, pentru a minimiza impactul ecologic și riscurile de poluare.
În noiembrie 2021, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, semnalând mai multe deficiențe în gestionarea deșeurilor. Această scrisoare a subliniat problemele existente la cinci gropi de gunoi, unde normele europene nu erau respectate. În plus, s-a menționat și eșecul României de a dezvolta și implementa un cadru integrat și adecvat pentru instalațiile de tratare a deșeurilor, având în vedere cele mai bune tehnici disponibile la nivel european. Acest cadru ar fi trebuit să asigure o gestionare eficientă și conformă cu standardele Uniunii Europene.
Poate fi declanșată o procedură judiciară
Avizul motivat reprezintă o măsură suplimentară înainte de posibila declanșare a unei proceduri judiciare. Dacă România nu ia măsuri corective în termenul acordat de Comisia Europeană, aceasta poate decide să ducă cazul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. În această etapă, Comisia oferă României ocazia de a remedia deficiențele și de a conforma legislația națională cu cerințele Uniunii Europene.
Această procedură subliniază importanța respectării reglementărilor Uniunii Europene privind gestionarea deșeurilor și protecția mediului, și accentuează responsabilitatea statelor membre de a asigura conformitatea cu standardele comunitare. Implementarea corectă a legislației este esențială pentru protejarea sănătății publice și a mediului, precum și pentru îmbunătățirea eficienței în gestionarea deșeurilor.
„După ce a analizat răspunsul trimis de autorităţile române, şi pe baza celor mai recente date, Comisia a ajuns la concluzia că trei gropi de gunoi nu respectă nici acum standardele, inclusiv una amplasată în Bucureşti. De asemenea, a ajuns la concluzia că, în România, capacitatea instalaţiilor de tratare a deşeurilor înainte de a fi depozitate la gunoi este insuficientă”, se arată în comunicatul Comisiei.
În consecință, Comisia a decis să emită un aviz motivat către România, care are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. Dacă nu va acționa, Comisia ar putea decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu acest caz.