Aplicaţiile de monitori-zare şi gestionare a flotelor auto prin GPS vă pot spune, în orice clipă şi în timp real, unde sunt şi ce fac maşinile firmei dvs.
Unul dintre furnizorii de astfel de echipamente de localizare şi comunicare prin GPS, WS Comm din Cluj-Napoca, a obţinut anul trecut finanţare europeană prin intermediul Programului Operaţional Regional, pentru „Dezvoltarea de sisteme de localizare şi monitorizare pentru vehicule şi persoane“. Marius Sîrbu, directorul general al companiei, povesteşte cum, în luna iunie a anului trecut, a trimis aplicaţia şi, după o jumătate de an, când îşi luase gândul de la fondurile nerambursabile, a fost anunţat că i s-a aprobat cererea de finanţare. „Abia după alte şase luni am semnat contractul. Cred că a fost vorba de perioada alegerilor, când personalul din ministere s-a schimbat, iar politicul şi-a pus amprenta asupra economicului“, spune Sîrbu. El consideră că firma este dezavantajată de faptul că a semnat un contract atunci când euro era cotat la 3,64 lei, acum aceasta depăşind 4,2 lei. Astfel, contribuţia WS Comm a crescut cu 20%-30% faţă de suma cu care ar fi trebuit să contribuie iniţial. Valoarea totală a proiectului este de circa 537.000 de lei (128.000 de euro), din care 318.000 de lei reprezintă fonduri europene. Contribuţia beneficiarului este de aproximativ 136.000 de lei, iar valoarea cheltuielilor neeligibile depăşeşte 82.000 de lei. „Vrem să achiziţionăm, cu 100.000 de euro, harta vectorială a României, care include o bază de date cu toate străzile din toate oraşele ţării. Cu ajutorul acesteia, vom putea dezvolta proiectul“, susţine Sîrbu. Directorul WS Comm spune că nu a făcut încă nicio cerere de plată pentru rambursarea cheltuielilor. „În luna noiembrie, va fi organizată licitaţia pentru achiziţionarea softului, iar în decembrie vom face cererea de rambursare pentru întreaga sumă care face obiectul finanţării“. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de două milioane de lei şi o rată a profitului de 10%. WS Comm are în prezent 12 angajaţi.
Din Finlanda la Cluj-Napoca
Omul de afaceri Marius Sîrbu şi-a luat doctoratul în Finlanda şi este unul dintre primii români care a lucrat cu Nokia. Primul proiect în care a fost implicat, cu un buget anual de aproximativ 200.000 de euro, a fost pentru Centrul de Cercetare Nokia. Tema era identificarea unei modalităţi de transmitere rapidă a datelor prin reţeaua GSM.
În 2004, s-a întors în ţară şi, alături de doi parteneri, a pus bazele unui business de succes: producerea sistemelor complexe de monitorizare. Primul client a fost Euro GSM, care avea nevoie de sisteme GPS pentru flota de maşini a companiei. Rând pe rând, pe lista partenerilor de afaceri s-au adăugat companii importante: Albalact, Asirom, Dacia Automobile, Rosal Grup etc.
Şi tot WS Comm a realizat sistemele de monitorizare a maşinilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, dar şi un sistem cu ajutorul căruia poliţia clujeană poate verifica participanţii la trafic, prin intermediul unor minilaptopuri conectate la baza de date naţională. Însă sistemul de gestionare şi monitorizare a flotelor auto rămâne cel mai bine vândut produs al companiei, WS Comm câştigând atât din comercializarea echipamentelor mobile de localizare, cât şi din abonamentul lunar perceput pentru fiecare vehicul monitorizat. Firmele apelează la aceste servicii pentru a reduce consumul de carburant, a optimiza traseele vehiculelor, dar şi pentru o verificare permanentă a activităţii parcului auto.
Proiectul l-am făcut într-o lună. Ne-a ajutat un prieten, pe care îl vom plăti după ce ni se vor rambursa banii.
Marius Sîrbu, director general, WS Comm