Amenzi usturătoare pentru transportul necorespunzător al animalelor de companie
Legea din România vine cu reguli stricte și amenzi costisitoare în ceea ce privește transportul animalelor de companie în vehicule. Acestea sunt în vigoare pentru a menține siguranța șoferilor, dar și a animalelor. Totuși mulți nu știu sau aleg să nu respecte aceste prevederi.
E bine să știm însă că transportul animalelor pe scaunul din față al vehiculului este interzis. În cazul în care nu respecți această prevedere trebuie să te aștepți la amenzi cuprinse între 1.350 și 2.900 de lei în cazul în care ești oprit de polițiști în trafic. Aceasta este o măsură menită să prevină atât distragerea șoferului de la condus, dar și să asigure siguranța animalelor.
„Atunci când conducătorul de autovehicule se află la volan, el trebuie să fie atent la trafic. El poate fi distras de acel animal de companie. Sancţiunea prevăzută de lege este între 1.350 şi 2.900 de lei”, spune Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere, potrivit Antena 3.
Ce variante avem pentru un transport în siguranță?
Pentru a transporta legal un animal de companie, acesta trebuie ținut pe bancheta din spate a vehiculului. De asemenea, se pot utiliza accesorii speciale precum o zgardă cu sistem Isofix sau plase care separă spațiul din față de cel din spate.
„O frână pusă brusc poate să împingă animalul de companie în geam, în bord sau în alte suprafeţe dure şi animalul poate să sufere de fracturi sau chiar de hemoragie internă”, spune medicul veterinar Anca Ivan.
Aceste accesorii pot contribui la menținerea animalelor într-un loc sigur în timpul călătoriilor.
„Un alt accesoriu este această plasă care desparte efectiv spaţiul din faţă de cel de pe bancheta din spate”, mai spune medicul veterinar.
De asemenea, o variantă sunt și cuștile special concepute pentru transport. Acestea pot asigura o protecție mai mare în cazul unui impact. Unele cuști au chiar funcții speciale, precum monitorizarea temperaturii și umidității în interior. Aceste cuști pot varia în preț, începând de la aproximativ 60 de lei și ajungând până la 3.000 de lei pentru modele cu caracteristici avansate.
„Se pretează pentru transport mai lung pentru că au monitorizarea temperaturii și umidității în interior. Plus că arată într-un mare fel, iar acestea galbene au și un sistem de prindere direct în centură”, spune medicul veterinar Orlando Cazan.