Gestul făcut de Marcel Ciolacu. Ce vrea să facă premierul după verdictul legat de Roșia Montană

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Capital.ro

Echipa de avocați, juriști și specialiști români care a avut câștig de cauză în cazul Roșia Montană vor fi invitați la Guvern. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, care și-a exprimat recunoștința pe rețelele de socializare.

Marcel Ciolacu și-a exprimat recunoștința față de echipa din cazul Roșia Montană

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că intenționează să invite la Guvern întreaga echipă de avocați, juriști și specialiști români care au câștigat procesul Roșia Montană. Acest gest vine ca o recunoaștere din partea autorităților pentru eforturile lor în apărarea intereselor naționale în acest caz.

Prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare, premierul Ciolacu și-a exprimat sentimentele de recunoștință ale întregii națiuni.

„Voi invita la Guvern întreaga echipă de avocaţi, jurişti şi specialişti români care a câştigat procesul Roşia Montană, ca să le transmit un mesaj de recunoştinţă din partea tuturor românilor! Ei sunt cei care ne-au arătat ce înseamnă cu adevărat ‘Să salvezi România!’”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Această declarație vine la scurt timp după ce România a obținut câștig de cauză în dosarul Roșia Montană, judecat la Curtea de arbitraj internațional de la Washington (ICSID), împotriva companiei Gabriel Resources.

„Am câştigat procesul Roşia Montană! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni! Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale. Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-COVID, nu am făcut-o nici acum. Bravo, România!”, transmitea Ciolacu, într-un mesaj pe pagina sa de socializare.

Gabriel Resources ar putea contesta decizia printr-o procedură de anulare

Părţile implicate în acţiunea arbitrală internaţională iniţiată de Gabriel Resources în cazul Roşia Montană au la dispoziţie 90 de zile pentru a comunica informaţiile pe care le consideră confidenţiale, termenul iniţial de 20 de zile fiind prelungit pe fondul volumului şi al complexităţii deosebite a informaţiilor ce necesită a fi parcurse, informează Ministerul Finanţelor.

Totodată, termenul în care poate fi introdusă acţiunea în anulare rămâne de 120 zile de la data comunicării hotărârii. Gabriel Resources a precizat că analizează cu consilierii săi juridici decizia Tribunalului Arbitral pentru a evalua opţiunile sale, inclusiv contestarea deciziei printr-o procedură de anulare prevăzută de Convenţia ICSID.

Împotriva hotărârii arbitrale se poate introduce acţiune în anulare la acelaşi Centru Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii, caz în care se va constitui un alt tribunal arbitral care va soluţiona acţiunea. Potrivit art. 52 din Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, 5 motive pot fi invocate pentru anularea unei hotărâri arbitrale, respectiv: viciu în constituirea tribunalului; abuz de putere evident al tribunalului; coruperea unui membru al tribunalului; încălcarea gravă a unei reguli fundamentale de procedură; lipsă de motive.