Gestul interzis pe care îl fac aproape toți șoferii din România! Amenzile sunt usturătoare

luminile de avarie

SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă obișnuiești să folosești luminile de avarie când n-ai loc de parcare, dar nu numai în această situație, află că amenzile au crescut în 2024 pentru acest gest. În ce situații ai voie să le folosești?

Atenție șoferi când folosiți luminile de avarie

Din acest an, conducătorii auto din România trebuie să aibă grijă pentru că staționarea cu luminile de avarie pornite, fără un motiv justificat, poate aduce amenzi mai mari. Practica destul de des întâlnită în trafic de folosire a luminilor de avarie pentru a staționa în locuri unde acest lucru este interzis devine astfel din ce în ce mai costisitoare pentru șoferi.

Legislația rutieră clarifică situațiile în care este permisă staționarea cu luminile de avarie pornite și încălcarea acestor prevederi poate atrage amenzi substanțiale. Începând cu acest an, punctul de amenda s-a majorat la 165 de lei, cu 20 de lei mai mult decât în anul precedent.

Pentru a evita sancțiunile, șoferii trebuie să țină cont de situațiile în care este permisă folosirea luminilor de avarie. Regulamentul rutier precizează ca acestea să se folosească în următoarele situații:

  • atunci când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
  • când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic;
  • atunci când autovehiculul este remorcat.

Conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers, mai arată legislația.

Amenzile pot depăși 800 de lei dacă nu respectați regulile

„Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”, precizează și Poliția Română într-o postare publicată pe Facebook.

O altă practică destul de des întâlnită în trafic, dar descurajată, este aceea ce a folosi luminile de avarie pentru a mulțumi șoferilor care ne-au permis efectuarea anumitor manevre. Deși este de multe ori tolerată, șoferilor le este recomandat să o evite. Un simplu gest de mulțumire cu mână va poate scăpa de o posibilă amendă.

Folosirea luminilor de avarie în absența unei situații de urgență, precum lipsa unui loc de parcare sau pentru a mulțumi altui șofer în trafic, poate atrage sancțiuni substanțiale, inclusiv puncte de amendă care pot varia între 660 și 825 de lei.

În plus, staționarea neregulamentară în zone unde acest lucru nu este permis poate atrage și alte sancțiuni, precum oprirea neregulamentară, cu amenzi ce pot ajunge până la 495 de lei