Adrian Năstase, despre gestul lui Klaus Iohannis
Adrian Năstase a concluzionat, în cadrul unui interviu, că președintele Klaus Iohannis are o problemă cu țările din Asia. Afirmația fostului premier vine după ce luni, pe 22 ianuarie, liderul de la Cotroceni a refuzat îmbrățișarea premierului vietnamez Pham Minh Chinh.
„Preşedintele, cred, are o problemă cu ţările din Asia, în general. Şi el este orientat doar spre vest şi, probabil că a fost oarecum forţat, prin lipsa de acţiuni în plan extern şi din nevoia de a ieşi din hibernare, să accepte această întâlnire şi sub presiunea unor oameni de afaceri şi sub presiunea unor oameni din zona de sănătate să accepte această întâlnire”, a declarat Adrian Năstase pentru Antena 3 CNN.
Potrivit fostului prim-ministru, Klaus Iohannis a evitat îmbrățișarea într-un mod stângaci. Acesta a precizat că îmbrățișările nu se practică întotdeauna la nivel diplomatic. Adrian Năstase spune că astfel de gesturi sunt oarecum ieșite din protocol și denotă o relație mult mai strânsă între doi lideri.
„Dar, evident că a făcut-o într-un mod inabil şi se vedea că nu era un lucru la care să contribuie şi, practic, era un spectator, un participant într-o regie. Nu întotdeauna (n.r. se practică îmbrăţişările la nivel diplomatic), pentru că, evident, atunci când ai o relaţie mai apropiată poţi să ai gesturi de genul acesta. Spre exemplu, cum a făcut Jean-Claude Juncker (n.r. fostul preşedinte al Comisiei Europene), care l-a pupat pe chelie pe Băsescu. Sunt gesturi oarecum ieşite din protocol, iar atunci când e o relaţie mai strânsă între lideri francezi şi lideri germani, spre exemplu, ei întotdeauna se îmbrăţişează pentru a arăta că relaţia nu este doar cordială, doar diplomatică, ci este şi amicală, o relaţie personală
Dacă vrei să ajuţi, spre exemplu, zona de afaceri, pentru că a avut loc o întâlnire, după aceea, la Camera de Comerţ şi Industrie, cu oamenii de afaceri veniţi din Vietnam, cu cei din România. Arăţi că sprijini această acţiune, sigur, şi prin gesturi. Deci, ar fi putut, fără îndoială”, a adăugat fostul premier.
Klaus Iohannis l-a primit luni pe Pham Minh Chinh la Palatul Victoria
Amintim că luni, pe 22 februarie, președintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Victoria pe premierul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh. Aceasta a reprezentat prima apariție publică a președintelui Iohannis după o absență de mai bine de o lună.
Prim-ministrul Pham Minh Chinh a petrecut aproape 10 ani în România. Acesta a studiat la noi în țară și s-a implicat în activitatea Ambasadei Hanoiului la București. Într-o declarație comună cu premierul Ciolacu, Pham Minh Chinh și-a exprimat „amintirile de neuitat” despre țara noastră.
Memorandum de Înțelegere între România și Vietnam
În aceeași zi, la Palatul Victoria, în prezența premierului României, Marcel Ciolacu, și a premierului Republicii Vietnam, Pham Minh Chinh, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura Oprescu, și ministrul adjunct al Muncii, Invalizilor și Afacerilor Sociale din Republica Vietnam, Le Van Thanh, au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru colaborare în domeniile muncii și securității sociale.
Această colaborare vizează aspecte precum migrația forței de muncă, politici de ocupare a forței de muncă pentru grupurile dezavantajate și protecția socială, precum și asistență socială pentru grupurile vulnerabile. Simona Bucura Oprescu a subliniat că prin această inițiativă, cele două țări pot colabora și învăța reciproc din experiența fiecăreia. Mai multe puteți citi aici.