În trimestrul doi din 2011, piața bunurilor de folosință îndelungată a crescut cu 12.4% comparativ cu același trimestru al anului trecut, în timp ce creșterea pentru primele șase luni a fost de 11.6%. Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a fost de 306 milioane de euro în al doilea trimestru, și de 613 milioane pentru primele șase luni ale anului în curs.
Sectorul IT a avut cea mai bună performanță din piață, cu o creștere de 27.5%, care nu s-a bazat doar pe vânzările de computerele portabile, ci și pe cele de monitoare, desktop-uri și periferice. PC desktop-urile s-au aflat în zona verde, însă rata lor de creştere a fost de aproape patru ori mai mică decât cea a computerelor portabile.
Electrocasnicele mici și sectorul foto au avut de asemenea creșteri de două cifre, de 17.8%, respectiv 17.7%.
Vânzările din electrocasnice au crescut cu 4 milioane de euro față de acelaşi trimestru al anului trecut. Liderii sunt aparatele pentru prepararea băuturilor calde şi aparatele pentru prepararea alimentelor. Aparatele pentru coafat părul continuă să lupte pentru atenţia consumatorilor, în timp ce produsele tradiţionale, precum fiarele de călcat şi aspiratoarele, au înregistrat creşteri de două cifre. Expresoarele devin din ce în ce mai puternice, având o contribuţie importantă la evoluţia pozitivă a sectorului în ansamblu. Expresoarele full-automate, cele mai scumpe modele de expresoare, au avut o performanţă remarcabilă, devenind cel mai important segment în cadrul acestei categorii. Obiceiul de cumpărare s-a mutat de la aparatele pentru îngrijire personală către produsele tradiţionale folosite pentru activităţi gospodăreşti de tipul curăţenie, călcat sau prepararea alimentelor şi a băuturilor.
Consumatorul român a dezvoltat un interes deosebit pentru produsele foto, care au înregistrat o creştere a vânzărilor de 17,7% comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent. Vânzările de camere foto digitale şi rame foto digitale au ajuns la 11 milioane de euro în trimestrul doi din 2011.
Sectoarele telecom, electronicele de larg consum precum și electrocasnicele mari au crescut într-un ritm mai lent, de sub 10%. Piaţa de telecom din România a trecut în sfârşit de la un trend negativ la unul pozitiv, crescând cu 7,8% în valoare în trimestrul doi 2011 faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Acest lucru se datorează exclusiv smartphone-urilor care sunt declanşatorul pe piaţa de telecom. Acum consumatorul face o nouă achiziţie nu doar când vechiul telefon nu mai funcţionează, ci şi atunci când consideră că acesta nu mai răspunde nevoilor lui actuale de a fi la curent cu știrile, de a interacţiona constant cu cei apropiaţi, de a naviga pe internet sau câteodată de a fi în trend cu ceilalţi, ca un important indicator al statutului.
Piaţa echipamentelor de birou este singura care a înregistrat scădere, însă chiar și scăderea din acest trimestru s-a diminuat până la -3.6% faţă de aceeaşi perioadă anului trecut.
GfK: Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată continuă să-și revină
16 august 2011, 11:35
Ultima modificare în 16 august 2011, 14:35
Piața de bunuri de folosință îndelungată a continuat să evolueze în ritmul primului trimestru al acestui an, înregistrând o creștere de două cifre față de anul trecut, potrivit celui mai nou raport al GfK Temax România.
Etichete: birou,
electrocasnice,
gfk românia,
telecom
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Polonezii „s-au liniștit”: Nu mai vor moneda euro
- „Sfat” de la Roubini: „Dacă sunteți paranoici, cumpărați arme și duceți-vă în munți”
- O bancă din China ar putea deschide un sediu în România
- Boagiu, despre autostrada România – Germania. VEZI ce le-a spus ea chinezilor
- Turismul bulgar se îndreaptă spre cel mai bun sezon de vară din ultimul deceniu
- Încă un mit se prăbușește: motorul diesel nu este, întotdeauna, mai bun decât cel pe benzină
- Boc vrea ca Autostrada Transilvania să fie făcută de chinezi
- Încă un furnizor al Ford își pregătește sosirea la Craiova
- Billa deschide cel puţin cinci magazine noi până la sfârşitul anului
- Elantra, o asiatică ostentativă pusă pe vânat clienți