Gheorghe Ciubotaru, Electroalfa: “Noul guvern trebuie să asigure stabilitate legislativă și predictibilitate”

Gheorghe Ciubotaru, președintele Electroalfa, grup cu o istorie de peste 25 de ani pe piața energetică locală, crede că România are nevoie de o strategie economică și o politică fiscală coerentă, care să susțină mediul de afaceri.

Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul Guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să performeze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro

Capital: Care credeți că va fi impactul creșterii salariului minim și cum vă afectează pe dumneavoastră sau businessul pe care îl dețineți?
Gheorghe Ciubotaru:
Consider că această măsură va avea un efect pozitiv prin prisma stimulării ocupării locurilor de muncă, dar și un impact social printr-o ușoară creștere a nivelului de trai.

În ceea ce privește business-ul nostru, strategia de resurse umane pe termen mediu include pe lângă investiții în dezvoltarea oamenilor, dezvoltarea pachetului salarial și up-gradări ale grilelor de salarizare, raportat la rezultatele evaluării și evoluția pieței. Pe plan local, dorim să menținem poziția de angajator preferat, fapt pentru care vom avea o grilă de intrare în companie peste salariul minim pe economie stabilit de la 1 februarie 2017, cu un procent de circa 10% pentru muncitorii necalificați, și cu procente între 50%-70% pentru tinerii absolvenți de studii superioare.

Capital: Ce așteptări aveți de la noul guvern?
Gheorghe Ciubotaru: Din punctul nostru de vedere, noul guvern trebuie să asigure stabilitate legislativă și predictibilitate. Avem nevoie de o strategie economică și o politică fiscală coerentă, care să susțină mediul de afaceri.

Capital: Enumerați 5 priorități pe care le considerați necesare sectorului în care activitați și care ar trebui implementate în decursul acestui an?
Gheorghe Ciubotaru: Sectorul energetic este unul foarte dinamic, iar pe plan național sunt necesare investiții mari. Pentru un sector energetic sustenabil și competitiv, apreciez că sunt necesare priorități precum:

• o strategie energetică bine fundamentată pe termen mediu (5 ani) și lung (15-20 ani);

• introducerea unor politici de sprijin financiar pentru companiile mari autohtone de tip “schemă de ajutor de stat pentru creare de locuri de muncă”, politici care să fie nediscriminatorii în raport cu cele de care beneficiază companiile multinaționale în România la momentul actual;

• o mai bună comunicare între mediul de afaceri și instituțiile statului în vederea asigurării prevenției unor posibile derapaje de natură legislativă. Informarile privind modificările aduse legislației, inclusiv normele metodologice de aplicare a legii trebuie să ajungă în timp util la companii. Este absolut necesar organizarea unor seminarii între instituțiile statului și companii pentru prezentarea modificărilor legislative);

• un Cod fiscal și un cadru legislativ stabil măcar 5 ani, fără modificări anuale;

• implicarea mai accentuată a statului în susținerea companiilor românești la export, creșterea rolului EximBank în susținerea exporturilor și sprijinirea reprezentanților comercianți ai României în rândul ambasadelor.

Capital: Cum estimați că va evolua businessul pe care îl conduceți în acest an?
Gheorghe Ciubotaru: Pentru 2017 am bugetat o creștere de aproximativ 10-15%. Avem în plan investiții de aproximativ 4 milioane de euro, iar extinderea capacităților de producție și construirea unei noi fabrici, fac parte din programul investițional.

Capital: Vi se pare că este amenințată stabilitatea financiară a României prin aplicarea noului pachet de măsuri anunțat de Guvern?
Gheorghe Ciubotaru: Noile măsuri anunțate de Guvern nu vor afecta considerabil stabilitatea financiară a României. O bună implementare și urmărire a acestor măsuri poate preveni apariția unor situații de risc.