Gheorghe Dincă și-a îndreptat atenția către credință după ce s-a alăturat cultului penticostal. Condamnat la 30 de ani de închisoare pentru uciderea adolescentelor Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, el încearcă să evidențieze că a găsit alinare și mântuire în credința în Dumnezeu, fapt pe care îl subliniază des, ținându-și Biblia aproape în permanență.
La finele anului 2023, Dincă a ridicat o problemă legată de respectarea drepturilor sale în Penitenciarul Craiova, unde ispășește pedeapsa. Inițial, el a formulat o cerere către judecătorul care supraveghează executarea pedepsei în cadrul penitenciarului. Acesta a susținut că i s-a încălcat libertatea religioasă.
Concret, el reclama faptul că i s-a refuzat participarea la anumite activități religioase organizate în închisoare. Cu toate acestea, cererea sa a fost respinsă inițial, ceea ce l-a determinat să se adreseze Judecătoriei Craiova în acest sens.
Gheorghe Dincă s-a convertit la cultul penticostal
Legea spune că libertatea conștiinței și a opiniilor, precum și libertatea credințelor religioase ale persoanelor condamnate nu pot fi restricționate. În plus, se prevede că persoanele condamnate au dreptul să participe, pe bază de liber consimțământ, la slujbe religioase și adunări organizate în penitenciare.
Ele au permisiunea de a primi vizite de la reprezentanții cultului la care aparțin. Au dreptul și să achiziționeze sau să dețină publicații cu conținut religios și obiecte de cult.
În februarie 2023, Gheorghe Dincă s-a convertit la cultul penticostal. El și-a exprimat părerea de regret față de acțiunile sale nelegiuite din trecut. În plus, a fost primit în cadrul asociației penticostale „Misiunea Family to Family” împreună cu alți șapte deținuți.
Monstrul din Caracal a abuzat de participarea la activități religioase
Potrivit liderului asociației, Mike Olari, decizia a fost luată pe data de 19 februarie. În timpul unui botez Nou Testamental desfășurat în Penitenciarul din Craiova, s-a decis admiterea în rândurile lor a lui Gheorghe Dincă. Motivul pentru această decizie a fost presiunea persistentă exercitată de către acesta.
„Nu am cedat din cauza insistențelor lui, fiindcă el, bazat pe cazul tâlharului de pe cruce, care nu a fost botezat și totuși Iisus l-a primit în Rai”, a declarat Mike Olari, liderul asociației.
Instanța a respins cererea lui Gheorghe Dincă. Judecătorii au arătat că acesta a abuzat de participarea la activități religioase. Conform motivării, penitenciarul nu poate organiza permanent astfel de evenimente.
Motivele pentru care instanța a apreciat cererea ca nefiind întemeiată
În ceea ce privește cererea sa, instanța a considerat că nu este întemeiată. Explicația constă în faptul că persoanei condamnate i s-a oferit deja posibilitatea de a participa la activități religioase. Cu toate acestea, instanța a subliniat că participarea la astfel de activități nu poate fi garantată în mod constant. Motivul este legat de faptul că programul din penitenciar impune anumite limite de frecvență.
De asemenea, participarea la unele activități religioase este supusă și acordului reprezentanților cultelor respective, nu numai aprobării administrației penitenciarului, conform argumentației prezentate de instanță.
S-a plâns că nu a primit loc bun în dubă
În alt aspect al cererii sale, cel care a primit condamnare în dosarul Caracal a invocat o presupusă discriminare. El a acuzat că nu i s-a acordat transportul într-o anumită parte a vehiculului de transport pus la dispoziție de Agenția Națională a Penitenciarelor (ANP) atunci când a fost transferat la instanță.
Această cerere a fost, de asemenea, respinsă, susține fanatik.ro. Asta pentru că normele legale nu stabilesc criterii specifice în ceea ce privește repartizarea deținuților în vederea transportului. Astfel, judecătorul de supraveghere a privării de libertate nu are autoritate în acest domeniu, conform motivării Judecătoriei Craiova.