Gheorghe Dincă a dat dovadă de creativitate. Acest lucru s-a descoperit abia acum, la mulți ani de la cumplita tragedie de la Caracal. Invenția i-a adus, însă, alți ani de închisoare. Despre ce e vorba?
Gheorghe Dincă are parte de noi probleme. El ar fi făcut în trecut un lucru absolut ilegal, lucru care i-a atras o nouă pedeapă cu închisoarea.
Mai exact, Dincă a alimentat cu energie electrică casa din Caracal. A reușit acest lucru prin intermediul unei instalații montate în spatele contorului de tensiune, situată într-o cameră la care avea acces doar el.
Aranjamentul ilegal nu putea fi detectat sau înregistrat, făcând ca racordarea neautorizată să rămână ascunsă. Gheorghe Dincă a folosit o formă de „inventivitate” pentru a crea această instalare clandestină.
Gheorghe Dincă a primit din nou închisoare
Instanțele de judecată au considerat aceasta un aspect defavorabil pentru el. În concluzie, Gheorghe Dincă a primit o condamnare inițială de 1 an și 6 luni de închisoare. Decizia a fost luată de către Judecătoria Caracal. Măsura a fost dată pentru utilizarea de instalații clandestine pentru evitarea echipamentelor de măsurare. El a mai primit și o altă pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare pentru furt.
Cum Gheorghe Dincă a primit deja pedeapsa maximă prevăzută de Codul penal pentru violarea și uciderea Alexandrei Măceșanu și Luiza Melencu, acum, în urma contopirii pedepselor, el a rămas cu o condamnare totală de 30 de ani de închisoare.
Judecătorii au descoperit cum a furat energie electrică
Judecătoria Caracal, în referire la ultima condamnare pronunțată pe 6 decembrie 2023, a subliniat circumstanțele și modul în care a fost săvârșită infracțiunea. Judecătorii au menționat că inculpatul a manifestat o formă de ingeniozitate, construind și utilizând o instalație ce implica o intervenție neautorizată asupra capacului metalic care fixa elementele LF 100 A (siguranța de 100 amperi). Acest capac a fost găurit în partea activă a fazelor R, S și T. Pe una dintre faze a fost fixată o bară metalică. Ea realiză legătura între faza activă și un întrerupător tip heblu, alimentat prin intermediul unui cablu.
Din instalația clandestină alimentată de heblu, mai multe cabluri electrice pătrundeau în imobil. Astfel, se furniza energie electrică care nu era înregistrată de contor. În consecință, nu era facturată de furnizor. Această construcție neautorizată era inaccesibilă pentru reprezentanții persoanei vătămate, nefiind detectată nici la citirea contorului, nici la înlocuirea acestuia. Asta pentru că se afla în altă încăpere, accesibilă doar lui Gheorghe Dincă.
Prejudiciu considerabil pe o perioadă îndelungată
În cazul faptei de furt de energie electrică și utilizarea instalației clandestine, instanța a notat că aceste acțiuni au avut loc în mod continuu pe o perioadă îndelungată. Ele au cauzat prejudicii semnificative atât părții civile afectate, cât și consumatorilor identificați în locație.
S-a subliniat și gradul de pericol produs pentru valoarea protejată, natura și gravitatea rezultatului sau a altor consecințe ale infracțiunii. Instanța a constatat că furtul comis este unul de rezultat. El s-a produs la momentul săvârșirii, adică atunci când a survenit prejudiciul în patrimoniul persoanei vătămate. Acesta s-a manifestat prin sustragerea valorii energiei electrice. Prejudiciul este unul considerabil și va fi detaliat în evaluarea acțiunii civile introduse de aceasta.
Gheorghe Dincă a desfășurat activități cu potențial de consecințe grave
În legătură cu folosirea de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, instanța a constatat că aceasta constituie o infracțiune de pericol. Ea generează o stare de risc datorată nerespectării normelor legale ce reglementează domeniul energiei electrice. Norma incriminatoare are ca scop protejarea relațiilor sociale, inclusiv siguranța activităților desfășurate în sectorul energiei electrice. Gheorghe Dincă, prin neconformarea la reglementările legale, a desfășurat activități cu potențial de consecințe grave, în ciuda lipsei sale de cunoștințe specializate în domeniu.
În ceea ce privește comportamentul inculpatului în timpul și după săvârșirea infracțiunii, instanța a remarcat cooperarea acestuia cu organele judiciare. S-a petrecut în faza de urmărire penală, dar și în timpul procesului. Acest lucru a fost apreciat ca fiind o atitudine normală pentru un suspect și ulterior inculpat. Cu toate acestea, inculpatul nu a prezentat o sinceritate autentică. El a încercat să inducă organele judiciare în eroare. Gheorghe Dincă a indicat o neînțelegere a gravității faptelor sale și absența unei schimbări semnificative în comportamentul său. Aceste aspecte care au fost luate în considerare împotriva sa.
Închisoare în cazul fiecărei dintre cele două infracțiuni
Motivul infracțiunii, conform constatărilor, ar fi fost necesitatea obținerii energiei electrice pentru utilizarea uneltelor din gospodărie, o acțiune care ar fi generat costuri semnificative. Astfel, inculpatul ar fi încercat să evite echipamentele de măsurare și plata reală a energiei consumate. El a urmărit să evite costurile ridicate, a arătat ziare.com.
În consecință instanța a decis să impună pedeapsa închisorii în cazul fiecărei dintre cele două infracțiuni comise de inculpat. Analizând mai atent, instanța a considerat mai relevant aspectele care au acuzat inculpatul, respectiv gravitatea ridicată a infracțiunilor comise și nivelul substanțial al prejudiciului generat, precum și comportamentul său în proces care a indicat o lipsă de conștientizare a gravității faptelor săvârșite.