Gheorghe Dincă a părăsit penitenciarul în luna ianuarie a acestui an, totul dintr-o greşeală!
Eroare uriaşă în cazul lui Gheorghe Dincă, cel condamnat în mai 2023 la 30 de închisoare pentru omucidere și trafic de persoane în dosarul Caracal.
Întâmplarea mai puţin obişnuită a avut loc la Penitenciarul Craiova-Pelendava, acolo unde bărbatul trecut de 70 de ani îşi ispăşeşte pedeapsa. Mai exact, Gheorghe Dincă a ieşit dintr-o eroare din penitenciar, în luna ianuarie a acestui an.
Nu vorbim despre vreo evadare sau eliberare: el a fost transportat cu o dubă a Poliţiei la Curtea de Apel din Craiova. Totul s-a întâmplat pe data de 12 ianuarie 2024.
Dus la Craiova pentru audieri, cu o lună mai devreme decât era programat
Odată ajunşi acolo însă, oamenii legii au realizat că procesul de furt pentru care îl transportaseră pe Dincă de la penitenciar nu era stabilit pentru acea zi. Audierea trebuia sa aibă loc fix o lună mai târziu, pe 12 februarie.
Gheorghe Dincă nu era pe lista inculpaţilor ce trebuiau audiaţi de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. Fapt pentru care, transportul efectuat sub paza poliţiştilor a făcut cale întoarsă la închisoare.
Finalul întregului incident este însă şi mai uluitor. Dincă a devenit foarte nervos din cauza acestei plimbări şi de faptul că a fost nevoit să stea mai multe ore în duba Poliţiei, relatează Fanatik.
Având în vedere că s-a simţit „deranjat”, cel supranumit monstrul din Caracal a depus o plângere împotriva conducerii Penitenciarului Craiova-Pelendava.
Gheorghe Dincă nu a avut însă câştig de cauză. Penitenciarul i-a respins plângerea. A fost invocat faptul că, potrivit art. 56 din Legea 254/2013, deţinutului nu i-a fost încălcat niciun drept în urma acestui episod bizar.
Vinovatul: aplicaţia informatică a ANP
A venit apoi şi o explicaţie pentru eroarea care s-a produs. Reprezentanţii penitenciarului s-au scuzat şi au dat vina pe aplicaţia informatică folosită. Ea a fost introdusă, în noua sa formă, abia la finalul anului 2023 şi mai prezintă, deocamdată, anumite disfuncţionalităţi ce urmează să fie rezolvate.
Este vorba despre PMSWeb (Prisoner Management System on Web). Aplicaţia dezvoltată de Essenys Software a costat Autoritatea Națională a Penitenciarelor (ANP) 5,2 milioane de lei. Este vorba, de fapt, despre sistemul IT modernizat care ţine evidenţa deţinuţilor din România.