Gheorghe Dincă a intrat într-o sectă
Mai mulți deținuți își părăsesc credința creștin-ortodoxă pentru a se alătura unor secte, sperând să obțină diverse avantaje în pușcărie. Printre ei se numără și Gheorghe Dincă, cunoscut ca și „criminalul de la Caracal”.
Printr-un decret ministerial emis în anul 2016, s-a stabilit o regulă privind accesul sectelor în instituțiile penitenciare. Conform unor surse ale Gândul din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a crescut numărul deținuților care renunță la credința creștin-ortodoxă și optează să fie botezați în piscine gonflabile, adesea amplasate în sălile de sport.
Unul dintre motivele pentru care deținuții se alătură sectelor este limitarea numărului de locuri disponibile pentru programul religios ortodox, care este rezervat doar pentru un număr restrâns de persoane.
Aceste locuri sunt ocupate de către deținuții cu influență, lăsându-le pe cei obișnuiți cu numai câteva opțiuni disponibile.
Sectele ajută familiile deținuților cu bani
Această situație afectează negativ ceilalți deținuți. Participarea la programele religioase le aduce puncte care au un impact semnificativ asupra posibilității lor de a fi eliberați condiționat în viitor. Deținuții primesc alimente și materiale de papetărie, precum plicuri, hârtie de scris și pixuri, necesare pentru corespondență.
Uneori, primesc bani. Există cazuri în care liderii religioși ajută cu provizii alimentare și susțin familiile noilor membri ai sectei.
Există deținuți care sunt convertiți de așa-numiții lideri ai mediului carceral, care îi determină să adere la o anumită credință pentru a câștiga favorurile lor și pentru a se proteja împotriva altor deținuți.
Chiar și angajații penitenciarelor se convertesc la alte religii
Nu doar deținuții se convertesc la sectele care își trimit misionarii în mediul penitenciar. Există și angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) care au adoptat credința sectanților.
Printre aceștia se numără chiar directoarea Penitenciarului Jilava, Cristina Antoanela Teoroc, care ar fi adeptă a Sectei Adventiste de ziua a șaptea. Această poziție îi permite să judece cererile „fraților întru credință”, o responsabilitate care se pare că nu este deloc neglijabilă.
Pe scurt, viața în spatele gratiilor este dificilă, plină de ispite, atât pentru deținuți, cât și pentru angajații penitenciarelor. Poveștile de viață ale oamenilor de acolo sunt parcă rupte din filme.