Capital: Domnule Dobra, cind veniti dimineata la birou, ce doriti sa aflati mai itii: pretul actiunilor Alro la Bursa de Valori Bucuresti sau pretul aluminiului de la Londra?
Gheorghe Dobra: Ma uit la Bursa Londoneza.
Capital: Nu va intereseaza pretul actiunilor Alro de la Bursa?
Gheorghe Dobra: Piata romineasca nu e relevanta pentru ceea ce valoreaza Alro.
Capital: stiti cit evalueaza Bursa, i momentul de fata, Alro?
Gheorghe Dobra: Evident, cam 120 milioane dolari.
Capital: Din pacate, sunt cam cu 10 milioane dolari mai putin, isa Alro este compania cea mai apreciata de la Bursa.
Gheorghe Dobra: Nu este normal ca o societate sa fie cotata la nici de doua ori profitul ei pe un an de zile.
Capital: Rezultatul bun pentru acest an a fost pus de Business Central Europe (BCE) pe seama pretului bun al aluminiului la Bursa din Londra, si pe reducerea impozitului pe profitul din export, deci lucruri externe companiei.
Gheorghe Dobra: BCE are partial dreptate. Dar profitul net este cel mare anul acesta si pentru ca profitul brut este cel mai mare pe care l-am realizat i ultimii zece ani. Asta nu tine de scutirea de impozit. Iar profitul brut este mare nu doar pentru ca pretul aluminiului la Bursa din Londra este bun (este departe isa de cele mai mari valori din ultimii ani), ci si fiindca i acest an am adus costurile de productie sub media celor zece ani.
Capital: De curind ati icheiat o noua afacere cu Termoelectrica, platind i avans 60 milioane de dolari pentru energia de anul viitor. A fost aici si o anumita presiune politica pentru a scoate Termoelectrica din impas sau doar ratiuni strict economice?
Gheorghe Dobra: Este doar aparent un ajutor pentru Termoelectrica. Afacerea este buna pentru ambele parti, caci Alro obtine i acest mod un discont brut de 30%, care datorita dobinzilor pe care le platim pentru finantare devine un discont brut de 25%. Este o afacere buna si n-are de-a face cu politica.
Capital: Doar 30% din cei 60 milioane dolari sunt scosi din contul Alro, peste 40 milioane sunt finantate printr-un credit. De ce preferati sa luati credit si nu sa platiti din propriii bani?
Gheorghe Dobra: Banii nostri costa mai mult. Credibilitatea companiei ne permite sa atragem credite la dobinzi foarte avantajoase. Folosim credite fiindca sunt mai ieftine.
Capital: Este o situatie neobisnuita pentru o companie de stat i Rominia, sa o dea banii afara din casa…
Gheorghe Dobra: Nu ne dau banii afara din casa. Avem un cash flow pozitiv, dar avem ce face cu banii. in 2000 programul de investitii este de 30 milioane USD, iar la anul vor fi investitii de 40 milioane USD.
Capital: Cum reusiti sa faceti lucrul acesta?
Gheorghe Dobra: V-am spus: reducerea costurilor, cresterea produselor cu valoare adaugata mai mare, cresterea productivitatii muncii. in anul 2000 am produs 175 mii tone aluminiu cu aproximativ acelasi numar de persoane cite aveam i 1993, cind s-au produs isa numai 112 mii tone aluminiu.
Capital: Aceasta reteta o pot gasi colegii dumneavoastra manageri de stat i orice manual de management. Cum va explicati ca sunteti singurul care o aplica?
Gheorghe Dobra: Cind am preluat, i 1993, Alro mi-am propus sa dovedesc ca o itreprindere de stat poate fi profitabila si ca nu forma de proprietate conteaza, ci managementul. E o afacere care trebuie tratata ca si cum ar fi a ta, si nu i interes personal. Un factor de succes a fost si faptul ca am pornit la drum i 1993 cu o echipa tinara si noua.
Capital: Cum sunteti privit de omologii de la stat cu care va itilniti pe holurile FPS-ului?
Gheorghe Dobra: Ca unul care a avut noroc si o conjunctura favorabila.
Capital: si ce credeti dumneavoastra?
Gheorghe Dobra: Ca si altii puteau fi itr-o conjunctura la fel de buna si la fel de norocosi.
Capital: Va considerati a fi tipul managerului vestic, itr-o firma de stat?
Gheorghe Dobra: Nu sunt suta la suta tipul managerului vestic, dar ne apropiem de acest obiectiv.
Capital: Dar sunteti prima companie din Rominia listata la Bursa, care a anuntat ca doreste sa adopte o carta de guvernare corporatista. Este ceva nou i Rominia, ce va isemna pentru Alro acest lucru?
Gheorghe Dobra: Asta iseamna ca bilanturile vor fi auditate i sistem rominesc si international, va fi mai multa transparenta, iar strategia societatii va tine cont mai mult si de interesele minoritarilor.
Capital: in asemenea declaratii se simte influenta fondurilor straine de investitii de la Alro.
Gheorghe Dobra: Este adevarat, actionarii straini au venit cu un suflu nou. Cu ajutorul lor am putut demara un program de training i care nu mai putin de 100 de angajati ai Alro au obtinut titluri de masterat.
Capital: Ideea listarii Alro la o bursa straina (a fost numita Londra) a venit tot la sugestia lor?
Gheorghe Dobra: A fost a Consiliului de Administratie i care sunt si reprezentanti ai fondurilor straine.
Capital: Doriti sa cotati efectiv actiuni sau sa intrati cu GDR-uri?
Gheorghe Dobra: Modalitatea cotarii nu a fost decisa, suntem i studiu, dar pot fi luate i considerare ambele variante.
Capital: Privatizarea Alro este un subiect din ce i ce mai discutat. Ce v-ati dori: un investitor strategic sau de portofoliu?
Gheorghe Dobra: Strategia de privatizare n-o fac eu, ci FPS, ar trebui sa stiti. Daca doriti parerea mea, un actionariat mixt ar fi cea mai benefica varianta pentru viitorul Alro.
Capital: Cum vedeti viitorul celor doua companii concitadine? Alro impreuna cu vecina mai saraca Alprom sau separat?
Gheorghe Dobra: Mi se pare normal ca Alro si Alprom sa devina o singura companie. Am putea directiona o parte din resursele Alro spre Alprom, care este o fabrica buna. Fara investitii prea mari, s-ar putea realiza aici o crestere a productiei si o cifra de afaceri de 300 milioane dolari anual.
Capital: Parerea dumneavoastra difera de cea a pietei care a reactionat negativ la ideea fuziunii vehiculata de FPS la un moment dat.
Gheorghe Dobra: Piata si investitorii nu au reactionat negativ la ideea unei fuziuni cu Alprom, ci la modalitatea de schimb a actiunilor, itr-un raport considerat de ei ca fiind defavorabil pentru Alro. Se stie: cresterea unei companii se poate face doar organic sau prin achizitii. Cresterea interna este aproape de finalizare i urma procesului de modernizare demarat. Vom avea si alte investitii. intre 8 si 20 milioane dolari itr-o fabrica de jenti auto, care va produce 500 de mii de jenti, spre exemplu. Oricum, Alprom ar fi o buna achizitie pentru Alro.