Europarlamentarul Gheorghe Falcă a transmis, printr-un comunicat, că acordul României, cu Statele Unite ale Americii, pentru Cernavodă a fost ratificat de Guvern. Astfel, în comunicat se precizează că în decembrie 2020 SUA și România au semnat două acorduri de maximă importanță, urmând ca 8 miliarde de dolari să ajungă la Cernavodă.

Europarlamentarul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE) sublinia atunci: „Dincolo de parteneriatul militar, atât România cât şi Statele Unite vor coopera pentru recondiţionarea unui reactor nuclear la centrala de la Cernavodă. România a accesat cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată, ceea ce confirmă încrederea de lungă durată dintre cei doi aliaţi. Cu o finanţare de 8 miliarde de dolari pentru strategia energetică româno-americană, România va juca un rol de lider în Europa consolidându-şi o bine-meritată poziţie”.

Acum, acordul a fost ratificat de Guvern. Gheorghe FALCĂ: „În ultima ședință de Guvern a fost ratificat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la București, la 9 decembrie 2020 și la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020.

Acest acord este unul esențial pentru securitatea energetică a țării noastre, dar și pentru viitoarele investiții care urmează să fie făcute. În mod cert investițiile de la Cernavodă vor aduce locuri de muncă și o oportunitate de dezvoltare economică și energetică a României”.

SUA are un parteneriat cu România pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar și recondiționarea reactorului 1. Actualul acord va fi valabil pentru următorii 30 de ani, se arată în comunicat.

Acordul România-SUA, trimis spre ratificare în Parlament

Guvernul a adoptat miercuri proiectul de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la București, la 9 decembrie 2020 și la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020. Proiectul de lege merge în Parlamentul României în procedură de urgenţă.

„Am mai făcut un pas important pentru securitatea energetică a țării noastre, prin viitoarele investiții care urmează să fie făcute. Datorită acestui acord dintre România și SUA vom crea și noi locuri de muncă. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu, conform unui comunicat.

SUA se vor implica în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Proiectul este în valoare de opt miliarde de dolari și este coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada.