Noile tensiuni din coaliția de guvernare PNL-PSD ridică tot mai multe semne de întrebare dacă aceasta va rezista sau nu până la alegerile din 2024. Liberalii consideră că totul depinde PSD și dacă social-democrații vor continua să fie agresivi.
Se rupe coaliția de Guvernare PNL-PSD?
Dezbaterea politică în România se intensifică privind coaliția de guvernare dintre PNL și PSD. Președintele PNL Arad și europarlamentar, Gheorghe Falcă, s-a arătat îngrijorat în privința supraviețuirii coaliției până la alegerile din 2024. El consideră că aceasta depinde de comportamentul PSD, în special în ceea ce privește impozitarea suplimentară a economiei.
Falcă a declarat joi că „această coaliţie s-a făcut pentru a trecere ţara prin criză, pentru a gestiona corect treburile ţării”, dar că anul 2024 este un an electoral, iar PNL şi PSD îşi vor aborda electoratul diferit.
„Fiecare vom vorbi electoratului, fiecare vom gândi modul de dezvoltare a României şi, evident, avem păreri diferite şi vom avea în continuarea păreri diferite pentru că de aceea noi suntem creştin-democraţi iar ei sunt socialişti, nu putem gândi la fel, dar putem găsi lucruri comune de a gestiona în momente dificile o ţară”, a spus Falcă.
Coaliția depinde de ce face PSD
Întrebat dacă va rezista coaliția de guvernare până la alegeri în contextul ultimelor tensiuni dintre PNL şi PSD, Falcă a spus că depinde de social-democraţi, dacă vor fi în continuare agresivi. El spune că dacă PSD doreşte să impoziteze cetăţenii şi economia este „evident că ne vom despărţi”.
„Dacă o să ne respecte pe noi şi pe români şi o să realizăm în anul 2024 un buget corect, unde o să creştem pensiile aşa cum scrie la lege şi cum noi am propus în ceea ce înseamnă recalcularea pensiilor, atunci lucrurile vor merge bine”, a declarat Falcă.
El s-a referit şi la afirmaţiile din ultimele zile ale colegului său de partid Rareş Bogdan, afirmând că modul în care acesta s-a exprimat a fost „clar”, iar PSD nu poate trece de o linie roşie trasată de liberali.
„Vrem mai mult respect, mai puţină agresivitate din partea PSD, mai puţin racolat de primari, pentru că în stilul caracteristic al PSD se ocupă cu astfel de politici. De aceea, cred că modul în care Rareş Bogdan a spus lucrurile este un mod clar şi o linie roşie care nu trebuie trecută de nimeni. Nu putem să mai impozităm economia românească pentru ca un partid sau un stat să îşi crească cheltuielile publice”, a declarat Gheorghe Falcă.
Rareș Bogdan acuzat că „dinamitează” coaliția cu știri false
Într-o declarație separată, premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, l-a criticat pe Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, pentru declarațiile sale care, potrivit lui Ciolacu, ar „dinamita” coaliția de guvernare cu știri false.
„Atâta timp cât cinci ore nu ai comentat nimic, dimpotrivă, ţi-ai luat informaţia, cum e normal, ca om politic, şi după câteva ore tu ieşi în spaţiul public, încercând de fapt şi de drept să acoperi un gest nefericit; să mergi la piaţă cu un ceas de 30.000 de euro la mână, să cumperi pătrunjel – normal că românul se revoltă, e îndreptăţit – în loc să ieşi şi să explici: ‘L-am primit cadou de la soţie, mă întreţine soţia şi mi-a dat cadou ceasul, mi-a dat socrul meu, la nuntă’. Presupun că era mult mai corect”, a comentat Ciolacu.
Premierul a adăugat că Rareş Bogdan „nu este un om prost”, dar că în cazul în care încearcă să „dinamiteze coaliţia” cu ştiri false, este „iresponsabil”.
„Vrea să amintesc în ce situaţie am găsit România, când am hotărât cu Nicolae Ciucă să facem această coaliţie? În ce dezastru era? În ce criză socială era România? Cu miliarde aruncate pe vaccinuri, cu bani furaţi în pandemie, când noi stăteam în casă? Cu pensionarii care nu aveau acces la sănătate? Eu pot să le reamintesc, că nu am nicio reţinere. Iarăşi învrăjbim pensionarii cu cei care muncesc pentru nişte drepturi legitime”, a mai susţinut premierul.
PSD nu s-a schimbat și nici nu se va schimba
Rareș Bogdan, la rândul său, a criticat PSD, acuzând partidul de aversiune față de societatea civilă și pentru utilizarea unui limbaj agresiv. El a făcut referire la istoricul PSD și abordările anterioare ale partidului în relația cu presa și societatea civilă. În opinia lui Bogdan, PSD nu s-a schimbat şi nici nu se va schimba.
„În anii 90, Iliescu, Bârlădeanu şi Marţian ne făceau GOLANI şi tratau presa liberă cu „Măi, animalule”, iar după 33 de ani, PSD-ul lui Ciolacu, Tudose şi Stănescu, vopsit în culorile curcubeului familiei S&D, a trecut la MITOCANULE. (…)
A trebuit să luăm o decizie într-un moment crucial pentru securitatea regională şi a Uniunii Europene, asta o ştiu toţi, chiar şi cei care pretind că sunt şocaţi, dar prefăcătoria, limbajul dublu, interesul pecuniar au prevalat în faţa ideii de colaborare onestă. Noi chiar am crezut că e posibil, dar tovarăşii aveau agenda lor, nu a României”, a scris Rareş Bogdan, joi, pe Facebook.