Gheorghe Falcă: Tot ce înseamnă documente vor fi digitalizate de statul român

În decurs de cel mult trei ani, toate documentele ale românilor vor fi supuse procesului de digitalizare, spune europarlamentarul Gheorghe Falcă. Același proces de digitalizare va afecta, de asemenea, toate documentele din Europa, iar sistemele țărilor membre vor fi interconectate.

Aşadar, pe viitor, fiecare dintre noi va dispune de un portofel electronic în care vor fi stocate de la certificatul de naștere până la diplomele de studii sau calificări.

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a explicat cum va funcţiona acest întreg sistem interconectat la nivel european. Din fericire, ţara noastră este deja într-un ritm foarte bun de implementare a documentelor digitale. Totul va începe chiar din 2024, spune el.

Toate certificatele, precum cel de naştere, de căsătorie, de divorţ sau de deces, vor fi digitale.

„Tot ce înseamnă documente vor fi digitalizate de statele membre și vor avea aceeași platformă.

Astfel încât, de aici încolo, sistemele de parcare din Europa vor fi identice pe același sistem, astfel că cetățeanul român care va merge în Franța plătește parcarea pe aceeași platformă, cum și francezul plătește în România pe aceeași platformă. Statele membre au 2-3 ani timp de implementare a acestor lucruri.

Mai mult de atât, certificatul de naștere trebuie să fie digital, certificatul de căsătorie, certificatul de deces sau de divorț. Toate aceste acte, în următorii 2-3 ani, trebuie să fie digitalizate.

Din ce știu eu, guvernul român are un program de digitalizare a acestor acte începând cu anul 2024, ceea ce înseamnă că suntem într-un ritm foarte bun de implementare a acestor documente”, a precizat europarlamentarul liberal.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Be EU” de la Antena 3.

Dosarul medical va fi şi el digitalizat şi disponibil oriunde mergem în UE

Nu sunt singurele documente vizate de aceste schimbări. Dosarul medical al fiecăruia dintre noi va urma aceeași direcție către viitor, prin procesul de digitalizare. Astfel, dosarul medical va deveni accesibil în toate statele membre ale Uniunii Europene, atunci când avem nevoie de el.

Termenul limită pentru digitalizarea actelor este anul 2026, conform declarațiilor lui Gheorghe Falcă. El menționează că resursele financiare sunt deja disponibile.

Un alt aspect de luat în considerare este reacția posibilă a românilor față de această schimbare. Mulţi ar putea fi reticenţi la acest proces de digitalizare.

Europarlamentarul a subliniat că toate aceste date ce vor ajunge în sistem digital vor fi complet securizate.

„Termenul de finalizare este de cel mult trei ani, astfel că în 2026, el trebuie implementat. Există fonduri suficiente în PNRR pentru digitalizare. (…)

Vom avea grijă ca toate datele digitalizate să fie complet securizate.

Sunt sigur că în campania electorală va fi temă de dezbatere”, a adăugat Gheorghe Falcă.