Capital: Sunteti banatean din Sannicolaul Mare. Are acest fapt de a face cu renumele dumneavoastra de bun gospodar?
Gheorghe Funar: Nu se pune problema in acest mod. A fi bun gospodar nu tine de zona din Romania in care te-ai nascut. Eu sunt economist, iar economistii sunt rigurosi, la fel ca inginerii. Insa, intr-adevar, m-am nascut intr-o familie banateana, de buni gospodari, precum toti oamenii din partea locului. Am stat o buna perioada din viata mea la Timisoara, dar m-am indragostit de Cluj indata ce am venit aici la facultate.
Capital: Retorica dumneavoastra nationalista n-ati mostenit-o, cu siguranta, din acele parti unde convietuiesc foarte bine romani, sarbi, unguri si germani.
Gheorghe Funar: Nu cred ca retorica mea este diferita de mentalitatea romanilor din toata tara. Eu sunt cel care spune doar lucrurilor pe nume, transant, dar nu imbratisez ideea discriminarilor pe criterii etnice.
Capital: La inaugurarea primei statii de benzina deschise de Shell ati spus ca va bucura prezenta companiei in Cluj si, in special, banii lor. Are vreo importanta pentru dumneavoastra daca banii vin din Anglia sau din Ungaria?
Gheorghe Funar: Nu conteaza tara de unde vin resursele financiare. Conteaza daca interesele firmei care a investit sunt strict economice sau nationaliste. Daca vin prin aceasta filiera, nu-i incurajam, ii blocam.
Capital: Daca vrea sa investeasca in cluj compania Mol, ce faceti?
Gheorghe Funar: Firma Mol a incercat sa patrunda in Cluj. Nu a reusit si nici nu va reusi, atata vreme cat sunt eu primar. Ungaria nu are si nu produce petrol, ci doar il comercializeaza.
Capital: Dar atat Mol, cat si Shell au interese strict economice. Ambele sunt cotate la burse de valori si ambele trebuie sa le aduca profit actionarilor lor.
Gheorghe Funar: Shell nu are culorile unguresti pe sigla firmei, precum Mol. In plus, oferta companiei Shell a fost mult mai avantajoasa decat cea prezentata de Mol, cand s-a pus problema asocierii cu primaria pentru statiile de benzina.
Capital: A contat totusi si imaginea dumneavoastra in ochii electoratului.
Gheorghe Funar: Da, ar fi fost cam greu pentru imagine ca Primaria Cluj sa se asocieze cu Mol.
Capital: Ati glumit cand ati vorbit de planurile primariei pentru construirea unui metrou in Cluj sau despre teleferice pentru Dealul Cetatii?
Gheorghe Funar: N-am glumit
deloc. Suntem foarte aproape de realizarea telefericului, care este de fapt un proiect mult mai amplu pentru Dealul Cetatii. Proiectul a fost deja analizat in consiliul local. Ii apartine unui tanar arhitect clujean si vizeaza consolidarea versantului si realizarea unui pavilion expozitional, a unui amfiteatru si a unui centru de afaceri la care se va ajunge cu ajutorul unor lifturi pe plan inclinat.
Capital: Suna frumos. De unde insa bani?
Gheorghe Funar: Banii ii gasim, nu este o problema. O parte vor fi bani de la Guvern, o parte din bugetul local, iar daca vom infiinta o societate pe actiuni pentru sustinerea proiectului, investitiile vor fi amortizate intr-o
perioada de cinci-sase ani. Trebuie sa se stie: ideea este unicat pe plan mondial.
Capital: Dar cu metroul?
Gheorghe Funar: Nu renunt nici la aceasta idee. In fapt, nu este vorba decat despre un metrou usor, care care va circula atat subteran, cat si suprateran. Metroul este important si pentru ca in acest mod vom asigura capacitatea de adapostire a populatiei in caz de pericol. In acest moment, exista o capacitate de adapostire pentru doar 60% din populatia orasului.
Capital: Va ganditi la vreun razboi?
Gheorghe Funar: Nu se stie niciodata ce se poate intampla.
Capital: Nu obisnuiti sa va plangeti de bani. Cum faceti rost de ei?
Gheorghe Funar: Ne straduim. Din 1992 am inceput sa practicam asocierea cu diferite firme. Continuam. Se strang in acest mod foarte multi bani. Ne-am asociat cu multe banci, le-am concesionat teren, cu conditia ca dansii sa se ocupe de locurile de parcare. Ne-am asigurat anul trecut 50% din bugetul primariei din resurse proprii. Nu
ne-ati auzit sa ne plangem ca n-avem bani. Dar este clar ca suntem discriminati, atat ca judet, cat si ca oras. Judetul Cluj se situeaza pe locurile 4-5 ca si contributie la centru. La redistribuirea banilor in tara, consiliul judetean s-a situat pe locul 37-38. Iar Clujul, ca oras, a primit doar 6% din cat s-a primit pe judet.
Capital: Ati reusit sa castigati de doua ori la rand, detasat, cursa pentru Primaria Clujului. Ce a contat: politica dumneavoastra nationalista sau calitatile de gospodar?
Gheorghe Funar: Clujenii sunt patrioti, dar ii intereseaza mai mult problemele de gospodarire a orasului. In aceasta privinta s-au realizat multe lucruri. Putine orase din tara au inceput renovarea imobilelor. Refacerea fatadelor in intreaga zona centrala a Clujului va fi in acest an finalizata. Problema transportului urban este practic rezolvata. Pentru tinerii casatoriti, concesionam teren in intravilan, cu plata in rate pe 20 de ani. Eu sunt mai mult primar decat om politic.
Carte de vizita
Data si locul nasterii
29 septembrie 1949, Sannicolaul Mare, judetul Timis
Stare civila
casatorit
Studii
Institutul de Stiinte Economice, Cluj
Activitate profesionala Cadru didactic la Universitatea de Stiinte Agricole Cluj, catedra de economie agricola. Din 1992 este primar al orasului Cluj-Napoca
Hobby – vanatoarea