Moneda euro nu va depăşi pragul de 4,6 lei în perioada imediat următoare, iar după referendumul care va avea loc pe data de 29 iulie a.c. consider că lucrurile se vor linişti şi în ceea ce priveşte fluctuaţiile de curs valutar, a declarat Gheorghe Naghiu, preşedintele Confederaţiei Patronatul Român, pentru Agerpres.
"După data de 29 iulie, lucrurile se vor aşeza atât din punct de vedere politic, cât şi economic. Până atunci însă, nu estimez că s-ar putea produce o devalorizare semnificativă a monedei naţionale în raport cu euro, deoarece la ora actuală se înregistrează o stare de acalmie atât în rândul cumpărătorilor, cât şi al vânzătorilor. În plus, am o mare încredere în ministrul Finanţelor Publice, dl. Florin Georgescu, şi în capacitatea dumnealui de a ţine lucrurile sub control", a afirmat Gheorghe Naghiu.
Potrivit acestuia, creşterea monedei euro din ultima perioadă a fost determinată în mare măsură de climatul politic instabil.
"Politica are o influenţă foarte mare în deciziile adoptate de mediul de afaceri, iar acest fenomen nu ar trebui să se mai producă la nivelul României. Până când nu va exista o separare clară între politică şi mediul de afaceri, în sensul că oamenii politici să facă politică, iar oamenii de afaceri să se ocupe doar de afaceri, lucrurile nu vor intra pe făgaşul normal. Sperăm că tinerii se vor dovedi mult mai pragmatici, şi vor înţelege necesitatea separării celor doi factori", a precizat preşedintele Confederaţiei Patronatul Român.
Moneda naţională s-a depreciat în raport cu euro, ajungând la un nou minim istoric, Banca Naţională a României anunţând, vineri, un curs de 4,5848 lei/euro, cu 2,10 bani mai mult (0,46%) decât se stabilise cu o zi înainte, respectiv 4,5638 lei pentru un euro.
Leul s-a depreciat şi în faţa dolarului american, iar BNR a comunicat un curs de referinţă de 3,7438 lei, în creştere cu 3,10 bani (0,83%) comparativ cu valoarea de 3,7128 lei anunţată în şedinţa anterioară.