are o sarcina mult mai dificila decat liderul.
Capital: Parca e mai bine sa fii pe locul doi pentru ca stii pe cine trebuie sa depasesti.
Andrei Gheorghe: Daca ma intrebi pe mine, cel mai bine e sa fii pe primul loc, intotdeauna!
Capital: Cum iti explici, totusi, ca in sezonul trecut, desi Antena 1 a facut investitii mai mari in programe decat Pro TV, a ramas in urma lui?
Andrei Gheorghe: Liderul nu investeste atat de mult ca cel de pe locul doi. Liderul are grija sa-si conserve avantajul. Liderul pierde cand greseste, iar Pro-ul n-a gresit. si-a conservat brand-ul, a facut corect ce avea de facut. Cand esti pe locul doi, trebuie sa astepti greselile liderului, sa-ti consolidezi pozitia si sa-ti cunosti obiectivul pentru a-l putea atinge.
Capital: Tu si Antena 1?
Andrei Gheorghe: OK! O relatie OK.
Capital: Am retinut dintr-un interviu recent nostalgia ta fata de vremurile cand faceai radio la Constanta. In prezent, ce ai pierdut si ce ai castigat fata de acele vremuri?
Andrei Gheorghe: stiu mult mai mult decat stiam atunci. Ce am pierdut?
Capital: Libertatea?
Andrei Gheorghe: Daca am pierdut libertatea?… Da, probabil am pierdut libertatea. Nu mai este dementa aia. Cred ca sunt mai rau decat atunci. In acelasi timp, in esenta, cred ca mi-am pastrat entuziasmul. Pentru ca entuziasmul este cel care ma motiveaza, capacitatea de a-ti pierde mintile si de a innebuni cand ai un lucru nou de facut si de a crede ca lucrul acela nou pe care-l faci o sa schimbe lumea. Ce am pierdut? Am pierdut piata care era atunci si n-am s-o mai gasesc niciodata, piata aia in care totul era permis.
Capital: Ma mir ca ti-ai conservat entuziasmul intr-o piata a audiovizualului cam… imputita, scuze pentru termenul vulgar!
Andrei Gheorghe: E un termen corect. Mie imi place foarte tare aceasta piata. Ca este o piata tampita, ca e populata de nenumarati uratoi antipatici, prosti, mincinosi, ca e plina de ipocrizie, de cabotini si hoti, dar mie imi place. Este o meserie misto. In fiecare zi faci lucruri noi, mori si renasti, te dai cu capu’ de pereti pentru ca nu stii ce vei face maine si in clipa in care ai o victorie nici macar nu poti sa te bucuri prea mult timp.
Capital: Ce poti sa afli de la stirile de televiziune?
Andrei Gheorghe: Nu avem stiri. Avem jurnale tabloide din care aflu ce comenzi sunt in spate, cine cui ii plateste o polita, incotro se directioneaza un jurnal vorbind despre politica. In rest, poti afla ca ala a violat-o pe aia, ca i-a bagat un cercel in nas, ca nu stiu ce cantareata si-a lipit pe san trei stickere. Nu inteleg de unde provine apetitul dement al romanilor pentru accidente. Cred ca suntem cei mai tarani din lume! Pentru noi masina este o minune: accident mortal, accident, accident, de parca in jurnalele de stiri ar fi Vochina! Doi pusti beti s-au rasturnat cu masina. Asta-i stire?
Capital: Este optiunea producatorilor.
Andrei Gheorghe: Da, este optiunea lor, sigur! Televiziunile comerciale traiesc din rating, au nevoie de privitori si este normal sa-si construiasca audienta. Acestora le pot gasi o scuza, dar nu gasesc nici una televiziunii publice, ale carei jurnale sunt de neprivit.
Capital: Dar TVR nu are prea multe accidente.
Andrei Gheorghe: Nu are nimic altceva decat plictiseli. Cred ca sunt momente in care poti sa vezi ce se intampla pe piata si sa faci pasul urmator. Cred ca a venit momentul sa apara stirile de calitate, news, hard news!
Capital: Patronii presei parca stau mai mult cu fata catre imperiile lor financiare si putin le pasa de consumatori.
Andrei Gheorghe: Aberatia Romaniei este ca politicul decide banii. Asta este marea tampenie! Sigur ca poti sa faci business-uri mici, dar in rest trebuie sa ai voie de la partid, ce dracu’! stim cu totii ca in fiecare judet exista cate 20 de firme care au voie sa castige licitatii. Oamenii de afaceri din Romania sunt slugile partidelor. Afacerile se fac pentru ca astia iti dau voie, pentru ca astia hotarasc ceva. Din aceasta cauza, business-ul in Romania nu se poate dezvolta, pentru ca nu exista o competitie. si Opozitia este la Putere. Aici este poanta! si ce daca un partid este in Opozitie? Se afla in Parlament, are acces la niste deal-uri, stie niste oameni, prinde ceva.
Capital: Dar in piata TV exista concurenta adevarata: rating, CPP-uri, bugete de publicitate, grile de programe!
Andrei Gheorghe: Poti sa-i dai publicului imbecilitate la nesfarsit si el ti-o va manca. Ii dai rahat si n-are alternativa, si rahatul va avea miros de micsunele. Ca sa construiesti o alternativa trebuie sa cheltuiesti bani si timp, sa ai o misiune si sa crezi in ea.
Capital: Care din actualele statii radio-TV nu sunt legate de lumea politica sau se afla ceva mai departe de interesele politice?
Andrei Gheorghe: Nici una.
Capital: si atunci de unde vine entuziasmul tau?
Andrei Gheorghe: Pentru ca eu lucrez singur. Nu am nici o datorie, n-am nici o prietenie, ma angajez, imi execut un proiect, cred in el, il ratez sau il produc pe propria mea prostie sau viziune. Niciodata „n-am dansat” cu nimeni, n-am luat nici un ban de nicaieri, nici o spaga, nici o relatie. Parti-pris-ul meu cel mai evident este: Jos Puterea! Este un parti-pris asumat.
Capital: De unde crezi ca se naste complicitatea presei cu Puterea, din prostie sau rea intentie?
Andrei Gheorghe: Cred ca este rea intentie pentru ca sunt aranjamente evidente. Ziarul Adevarul ar putea sa scrie pe frontispiciu ca este impotriva lui Basescu. Daca ar scrie, ar fi in regula. N-am nimic impotriva, este dreptul lor, dar sa-si asume acest parti-pris, sa spuna ca acesta e un ticalos si d-aia noi suntem pe el cu tunurile si pana nu-i taiem beregata nu ne lasam.
Capital: Dar si multe televiziuni ar putea sa dea astfel de generice.
Andrei Gheorghe: Da, nu numai lui Basescu sau altcuiva. Daca te uiti atent la presa noastra, toti au cate o dusmanie pe care nu si-o expun. Piata de presa s-a ordonat in functie de interese, pentru ca au aparut jocuri si mai multi bani.
Capital: Ce este bun in audiovizualul nostru?
Andrei Gheorghe: Ca exista si ca oricat de multe suruburi s-ar strange asupra lui, el este, totusi, un organism viu, care nu poate fi controlat 100%. Intotdeauna vor exista voci de indivizi remarcabili, care se vor ridica deasupra sistemelor, si vor exista intamplari, produse, show-uri cu oameni care depasesc aceste conditii.
Capital: Da-mi niste nume de oameni remarcabili!
Andrei Gheorghe: E nasol. Uite, tu esti angajatul Ringier si o sa-ti spun acum o chestie care e foarte naspa. O sa-ti spun ca un ziarist roman pe care eu il stimez este Catalin Tolontan (redactor sef la Gazeta Sporturilor n.r.), un tip fair, onest si care a incercat tot timpul sa fie corect. si eu ma intreb acuma, e cinstit ca-ti spun acest lucru? Pentru ca te pun pe tine intr-o situatie dezavantajoasa, pentru ca o sa-ti pui intrebarea: bai, oare sa public sau sa nu public asta? si in discutia noastra te trezesti deodata ca l-ai primit pe „diavol” in trustul tau.
Gheorghe:”Niciodata n-am dansat cu nimeni”
9 septembrie 2004, 12:00
Ultima modificare în 9 septembrie 2004, 15:00
are o sarcina mult mai dificila decat liderul.Capital: Parca e mai bine sa fii pe locul doi pentru ca stii pe cine trebuie sa depasesti.Andrei Gheorghe: Daca ma intrebi pe mine, cel mai bine e sa fii pe primul loc, intotdeauna!Capital: Cum iti explici, totusi, ca in sezonul trecut, desi Antena 1 a facut investitii mai mari in programe decat Pro TV, a ramas in urma lui?Andrei Gheorghe: Liderul nu investeste atat de mult ca cel de pe locul doi. Liderul are grija sa-si conserve avantajul. Liderul p
Etichete: arhiva,
cred,
gheorghe
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook