Gheorghiu-Dej își făcuse propria afacere la Doftana. Scrisoarea olografă către un comerciant din Ploiești

În 1936 a fost ales membru al C.C. al P.C.R., devenind liderul facţiunii din închisori a partidului (termenul face distincţia dintre comuniştii încarceraţi în ţară şi cei aflaţi în exil în Uniunea Sovietică – „facţiunea moscovită”).

În arhiva CC al PCR am descoperit scrisoarea pe care cel care își luase supranumele de Dej i-o adresa unui comerciant din Ploiești, în septembrie 1938 din închisoarea Doftana, pe care îl invita să-l viziteze la locul de detenție pentru a negocia prețul obiectelor pe care le confecționa, vorbind de cam zece mii lei..

Foto: Dimitrie Ganef și Gheorghiu-Dej la Doftana în ianuarie 1939

În timpul războiului şi al dictaturii militare a generalului Ion Antonescu a fost transferat în lagărul de la TârguJiu, unde va împărţi aceeaşi celulă cu Nicolae Ceauşescu şi va deveni mentorul politic al lui.

În august 1944 a evadat din închisoare.

De numele lui se leagă principalele evenimente politice care au transformat România în Republica Populară Română, înlocuind regimul democratic cu unul totalitar şi marcând profund istoria naţională.

Gheorghe Gheorghiu-Dej se identifica cu partidul pe care îl conducea şi era cel mai mare beneficiar al propulsării acestuia de către U.R.S.S. la conducerea societăţii româneşti.

 

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric